Blog Si Bakal Doktor

Monday, December 31, 2012

Pesanan Buat Muslimah

Assalamualaikum :)

Buat muslimah di luar sana tutuplah auratmu dengan sempurna. Jangan biarkan diri terus dibelenggu dosa. Jangan biarkan kaum Adam yang melihatmu juga dibelenggu dosa. Sanggupkah kita melihat ayah kita menanggung dosa kita di sana kelak?

Menutup aurat dengan sempurna tak semestinya bertudung labuh kan. Kita perempuan diwajibkan menutup aurat bukan diwajibkan pakai tudung labuh. Tapi seeloknya biarlah tudung yang dipakai tu melepasi bahagian dada, tak jarang (maksudnya tak menampakkan anggota dalam tudung). Termasuklah melonggarkan pakaian, menutup semua anggota kecuali muka dan tapak tangan kepada orang yang bukan muhrim.

Tapi kalau nak lebih dari tu pun boleh. Perkara baik patut kita buat kan? Jangan anggap bertudung mengikut syarak tu leceh dan menyusahkan. Ramai yang anggap bila soal tutup aurat ni, tutup litup semua dan tudung pun yang besar-besar. Bukan macam tu ye semua. Sebab ada banyak lagi cara nak tutup aurat selain dari bertudung labuh. Sebab saya tahu ada je yang rasa bertudung labuh ni susah dan tak biasa nak buat.

" ...Allah memimpin sesiapa yang dikehendakiNya kepada nur hidayahNya itu.. " [Surah An-Nur ; ayat 35]

Gambar dipetik dari SINI

Kat sini saya kongsikan tips awal untuk bertudung labuh ;

. Mulakan dengan memakai stokin kaki & sarung lengan. Biasakan memakai baju yang longgar dan melepasi punggung. Tukarkan penggunaan seluar jeans dengan seluar slack yang longgar.


2. Cari & sertailah kumpulan usrah yang benar. Yakni yang diyakini agama naqibah (ketua usrah) nya serta hala tujunya selari dengan syariat. InsyaAllah…
3. Perhebatkan langkah menyertai majlis-majlis ilmu seperti kuliah maghrib di Masjid, ceramah-ceramah oleh ustaz/ustazah untuk menambah input dalam diri. InsyaAllah, akan bertemu sahabat-sahabat baru yang baik di majlis-majlis tersebut.
4. Bersungguh-sungguh memperbaiki ibadah-ibadah asas seperti solat, puasa & sebagainya. Boleh rujuk ustaz/ustazah, sahabat2 yang diyakini agama, kitab-kitab fardu ain, ataupun mendengar ceramah-ceramah online (kalau boleh semua ini seiring).
5. Perbanyakkan membaca al-Quran & mentadabbur (mengkaji) maknanya. Milikilah tafsir mini sebagai teman karib.
6. Apabila hati sudah semakin kuat, yakni semakin sudah yakin dengan pilihan yang dibuat (untuk berhijrah lillahi taala) maka, perlahan-lahanlah mulakan langkah untuk memperbaiki penampilan. Mulalah memakai baju yang menutupi peha (mencecah lutut). Paling popular, T-shirt Muslimah. Namun, hati-hati, seeloknya pastikan ukurannya mencecah lutut kerana T-shirt yang tidak menutupi peha berpotensi untuk menampakkan bentuk peha jika dipakai dengan seluar.
7. Mulakan dengan memakai tudung bidang 50 (melepasi bahu). Pinkan secara lurus. Kalau dipinkan silang ke dada, kelihatan agak singkat. Kebiasaannya muslimah memilih untuk memakai Tudung Turki atau Tudung Mesir. Boleh rujuk entry saya yang INI
8. Setelah semakin selesa, mulalah memakai pula tudungTudung Turki/ Mesir/ Bawal bidang 60. Tudung jenis ini kebiasaannya labuh mencecah siku & menutupi punggung.Sebenarnya, tudung jenis ini pun sudah memadai untuk menutupi aurat dengan sempurna. 
Dalam pada berusaha menjaga penampilan, langkah 1-6 masih dipraktikkan dengan istiqomah (berterusan). Iman ditingkatkan, ibadah diperhebatkan, akhlak dipermantapkan. insyaAllah.
10. Kemudian, setelah bersedia untuk memakai tudung labuh berjahit, bolehlah mulakan dengan berselang-seli dengan Tudung Turki/Mesir bidang 60 sebelum istiqomah dengan tudung labuh berjahit. Serta kurangkan pemakaian seluar serta mengantikannya dengan memakai kain. Memakai t-shirt muslimah dengan kain tidak ada salahnya. Bahkan lebih manis dipandang mata. Tercari cari tudung Mesir bdang 60? Boleh jenguk SINI
Firman Allah swt "Dan barangsiapa yang berjihad (melakukan kebaikan) makan sesungguhnya jihadnya itu adalah untuk dirinya sendiri. Sungguh, Allah Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu) dari seluruh alam." [Surah al-Akabut ; ayat 6]
Kredit untuk blog INI

Ingatlah, yang paling ramai dalam neraka itu perempuan. Yang paling penting menutup aurat dengan sempurna dan baru la belajar untuk bertudung labuh. Nak bertudung labuh terus takpe tapi janji istiqamah ye. Jadi, sama-samalah kita berdoa dan kuatkan semangat untuk terus istiqamah dalam setiap yang kita lakukan ini. Mohonlah kekuatan dari Allah bagi yang baru hendak berubah. Tak salah berubah jika berubah ke arah kebaikan :)

Peringatan buat semua termasuk diri sendiri. Kita manusia yang tak lepas dari buat kesalahan tapi itu bukan alasan kita ak boleh nak perbaiki diri lebih-lebih lagi bila kita dah tahu silap kita.

Tegur saya jika ada salah silap dalam entry ini :)
Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Friday, December 14, 2012

Random #12

Assalamualaikum :)

Stop making plans to be a better muslim later or when you grow older, don't wait till tomorrow... be a better muslim today.

Don't say " as long I say La Illah Ila Allah, before my last breath I will be guaranteed jannah" ! 

No one is guaranteed with Jannah.

Start saying NOW "La Illah Ila Allah"

Your first and last thought should be :la Illah Ila Allah"



Don't wait till tomorrow because if you plan and wait till tomorrow, you are planning and plotting against Allah!

Sumber : Islamic-Quotes

Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Random #11

Assalamualaikum :)

Salam hari Jumaat :)

Dan seperti biasa renungan untuk hari Jumaat.

Saya petik dari sini


Kalau kita niat nak buat sesuatu, dan niat tu ikhlas dan kerana Allah, insyaAllah Allah akan tolong dan permudahkan jalan buat kita.

Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Friday, December 7, 2012

Random #10

Assalamuaalaikum :)

Renungan untuk hari Jumaat.


Kita ingat Allah, Allah seribu kali ingat kita. Selamat beramal! :)

#Hari ni dan esok kena attend kursus kawen. Haha. Next tima la story morinya.

Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Wednesday, December 5, 2012

Little Reminder #4

Assalamualaikum :)




Saya suka ayat di atas. Saya ambil kata-kata ni dari twitter Kak Kiera. Kadang-kadang orang salah faham dengan term tudung labuh ni. Perempuan yang bertudung labuh ni bukan bermaksud dia seorang ustazah yang berkelulusan ijazah agama, bukna bermaksud dia mahir dalam segala sudut agama. Tetapi dia hanyalah insan biasa.

Dulu saya pun fikir macam tu jugak. Tapi salah seorang sahabat saya pernah betulkan persepsi saya. Dia bagitahu saya walaupun dia bertudung labuh, dia banyak kekurangan dalam ilmu agama ni. Sometime pernah rasa malas nak baca buku agama sebabnya lebih pentingkan buku ilimiah yang lain, dan banyak lagi tak larat nak tulis kihkih. 

Tapi mostly yang pakai tudung labuh ni saya panggil ustazah :) Sebabnya mereka menjadi bahan rujukan saya jika saya ada kemusykilan terhadap sesuatu. Dan saya bertambah kagum dengan perempuan yang berpurdah atau berniqab. Disebalik purdah itu tersembunyi seribu satu kecantikan. Setakat ni saya takde lagi sahabat yang berpurdah dan insyaAllah akan ada di masa hadapan :)

Tanya pada lelaki, siapa taknak bakal isterinya menutup aurat dengan sempurna? Mesti semua nak. Pernah sahabat saya mintak saya carikan dia seseorang yang berpurdah. Amboiii, ingat saya ni ejen cari jodoh ke apa? Haha. InsyaAllah, awak nak yang terbaik, awak kena jadi yang terbaik dulu :)

Same goes to me , insyaAllah :)

Thanks a lot dan terima kasih berjuta-juta kat akak Kiera atas ucapan dan doa itu :)

#Tapi bertudung labuh mestilah seiring dengan perangai yang elok kan? Jangan disebabkan iri hati, sanggup berubah tapi tak ikhlas. Tak mau macam itu ok?

Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Tuesday, November 20, 2012

1 Muharram 1434 H


Assalamualaikum :)

1 Muharram. Hari pertama tahun baru mengikut kalendar Islam. 1 Muharram jugak saya kehilangan nenek.

Rabu minggu lepas, selepas submit semua projek,  saya buat keputusan balik rumah memandangkan cuti berbaki beberapa hari lagi. Saya sampai rumah dah waktu asar. Baru je sampai rumah abang saya call mintak semua siap-siap katanya nenek dah nazak. Saya terkejut sebab saya tak tahu pun nenek sakit tenat. Banyak dugaan terjadi sebelum bertolak balik kampung. Sudahnya 11 malam baru dapat bertolak.

Dalam perjalanan ke kampung, tepat jam 11.25 malam, pakcik telefon cakap nenek dah takde. Terkejut sangat! Dalam fikiran masa tu dok fikir sempat ke mak tengok arwah untuk kali terakhir. Risau yang teramat sangat. Mak saya ada kat Johor bersama kakak-kakak yang lain. Yang tinggal kat Kelantan hanya saya, abang dan ayah. Kami bertiga balik kampung dulu malam tu. Adik beradik lain semuanya balik malam tu jugak.

Sesampai kat kampung, perkara pertama saya kena ialah sindirin. Saya seorang je perempuan dari family saya yang sampai. Allah! Peritnya. Malas nak kecoh saya buat tak tahu je. Masuk dalam rumah terus saya duduk sebelah jenazah. Keluarkan surah Yassin dan belum apa-apa dah menangis teresak-esak. Allah je tahu perasaan masa tu. Nak habiskan satu surah Yassin tu punya la lama. Mane nak sapu air mata, mane nak kawal perasaan lagi. Maksu mintak saya dengan sepupu yang lain mengaji untuk arwah malam tu. Buat je la tak rugi pun.

Keesokannya waktu subuh saya lupa saya kat kampung. Tengok jam dah 6.30 pagi, tapi terfikir kenapa semua orang tak bangun lagi. Saya gagahkan diri bangun, ambil wudhuk sorang-sorang dan solat kat ruang tamu. Waktu nak angkat takbir baru saya teringat saya kat kampung sebab nenek meninggal semalam. Dan jenazah sebelah saya yang hanya dipisahkan dengan tirai. Perasaan masa tu memang takut tapi buat takde apa je. Lepas solat maksu saya sedar dan cakap jam tu awal 30 minit. Patutla takde sape pun bangun lagi. Kihkih.

Tepat jam 9 pagi arwah dimandikan. Pertama kali dalam hidup ni saya tengok orang mandikan jenazah. Saya teringin nak tolong mandikan sama tapi saya hanya mampu tengok je sebab teresak esak dah menangis. Mak tak dapat mandikan saya fikir saya mampu jadi wakil mak. Sampai kesudah saya hanya mampu tengok je. Ada sorang makcik ni panggil saya untuk cium arwah. Saya memang tak boleh kawal perasaan masa tu. Menangis sungguh-sungguh. Makcik tu pesan jangan bagi air mata menitis kat arwah. Sedaya upaya tahan air mata tu tak bagi jatuh. Alhamdulillah berjaya.

Ikutkan pakcik-pakcik arwah nak dikebumikan tepat jam  11 pagi. Tapi disebabkan mak saya tak sampai lagi, ada yang mintak tunggu mak dulu. Alhamdulillah Allah permudahkan urusan mak. Saya tak putus-putus doa mak sempat cium arwah buat kali terakhir. Jangka masa tunggu tu hanya sepuluh minit tapi saya rasa lama sangat sebab orang dok gesa saya. Ada yang paksa saya telefon mak, ada yang paksa saya mintak cepatkan sikit. Allah! Tak pasal saya menangis lagi. Saya keseorangan dan saya takut untuk mak.

Alhamdulillah syukur sangat-sangat mak dan adik beradik saya yang lain sempat cium arwah. Mak sangat tabah menghadapi kehilangan ni. Setitik air mata pun saya tak nampak. Tapi mak nampak pendiam sikit, mungkin terkilan takde bersama arwah masa arwah menghembuskan nafas terakhir.

Alhamdulillah Allah permudahkan urusan pengkebumian arwah. Semuanya berjalan lancar. Semoga Allah merahmati dan tempatkan arwah dalam kalangan orang yang beriman dan soleh. Aminn. Al-Fatihah.


#Beberapa hari tak update tiba-tiba update yang panjang lebar. Hee.

#Kehilangan kali ni mengajar saya banyak perkara. Saya tak reti nak luahkan tapi saya tahu perkara tu.



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Thursday, November 15, 2012

Solat Sunat Dhuha.

Assalamualaikum :)

Solat sunat dhuha ni solat sunat yang dikerjakan pada waktu matahri sedang naik setinggi lebih kurang tujuh hasta ( pukul 7 pagi sehingga waktu zohor). Sekurang-kurangnya boleh dikerjakan dua rakaat. Namun boleh dikerjakan empat, enam atau lapan rakaat.

Cara melakukan solat sunat dhuha :

  • Niat solat dhuha :

  • Bacaan rakaat pertama surah Al-Fatihah dan As-Syam.
  • Bacaan rakaat kedua surah Al-Fatihah dan Ad-Dhuha.
  • Setelah selesai salam, lalu membaca doa :

Banyak kelebihan buat solat sunat Dhuha ni. Antaranya :
"Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhudanya nescaya diampuni Allah baginya segala dosanya walaupun seperti buih di lautan" (Riwayat Ibnu Majah dan at-Tirmizi)
Mungkin ada yang menganggap solat sunat dhuha ni solat yang remeh, tapi yang remeh ni la yang mendekatkan diri kepada Allah. Dan juga solat ni pembuka pintu rezeki, insyaAllah. Sahabat saya penah cakap solat ni boleh buat kita tenang. Even ada something yang membelenggu kita, kita tetap tenang menghadapi.
"Setiap pagi semua sendi manusia bersedekah, iaitu dengan melakukan dua rakaat solat sunat dhuha, sama seperti sedekah membaca tasbih, membaca tahmid, membaca tahlil, membaca takbir, membuat amar makruf dan menjauhi mungkar" Hadis riwayat Muslim
Apa yang paling penting, lakukan secara berterusan atau istiqamah. Memang susah pada mulanya. Cuba buat seminggu tanpa tinggal sehari pun, insyaAllah akan kekal berterusan dan kita akan merasai kelainannya. Dan rezeki akan datang dari arah yang tidak disangka-sangka, insyaAllah.

Solat sunat dhuha lebih mudah dari solat malam. Saya selalu sangat kecundang solat malam ni. Dah tidur memang susah dah nak bangun. Kihkih. Terima kasih buat sahabat saya yang selalu memperingati saya tentang kelebihan solat sunat ni. Semoga Allah sentiasa memberkati kamu :)

Sempena tahun baru Maal Hijrah ni, ayuh lakukan perubahan ye kawan-kawan! :)

Credit to : here

Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Wednesday, November 14, 2012

Salam Maal Hijrah.

Assalamualaikum :)

Selamat menyambut Maal Hijrah, 1 Muharram 1434 H untuk semua umat Islam. Awal Muharram bermula sempena memperingati penghijrahan Nabi Muhammad S.A.W dari Kota Mekah ke Kota Madinah dalam tahun 622 Masihi. Betulkan saya jika saya salah :)

Cepatnya masa berlalu kan?

Jangan lupa baca doa akhir dan awal tahun ye kawan-kawan.


Doa akhir tahun ni boleh di baca pada akhir waktu asar hari terakhir bulan Zulhijjah sebanyak 3 kali. Dan doa awal tahun dibaca 3 kali selepas waktu maghrib 1 Muharram. Doa ini sangat digalakkan sebelum kita memulakan 'hijrah' yang baru.

Lepas habis baca doa ni, tanamla azam untuk berhijrah ke arah kebaikan. Berhijrah menjadi hamba yang lebih baik pada pandangan Allah, berhijrah menjadi anak yang soleh dan solehah, sahabat dan saudara seagama yang baik. InsyaAllah doa beserta usaha Allah akan makbulkan.

Doa saya, semoga tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya dan membawa seribu keberkatan untuk kalian semua. InsyaAllah.

#Family syok pergi bercuti, tinggallah saya bersama abang yang suka membuli ni. T_T

Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Monday, November 12, 2012

Random #9

Assalamualaikum :)

Sumber : Facebook.

Jangan biarkan sebelah kiri sentiasa sibuk. Gandakan amalan agar sebelah kana pun bergerak sama. InsyaAllah :)

Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Sunday, November 11, 2012

Little Reminder #3

Assalamualaikum :)

Sumber : Facebook.

Biarpun kau dipanggil sombong. Ianya sombong yang bermaruah. Wahai wanita, peliharanlah maruahmu kerana sekali ianya hilang takde gantinya!

Jangan terlalu murah dan pemurah!

Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Thursday, November 1, 2012

Random #8

Assalamualaikum :)

Jangan sekadar jadi cerdik pandai atas kertas, tetapi bodoh dalam mengharungi sepak terajang kehidupan. - Hilal Asyraf

#tak guna sia siakan akal yang Allah bagi tu. Hipokrit!
Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Tuesday, October 16, 2012

Little Reminder #2

Assalamualaikum :)

Today, I've realized that people will judge you no matter what you do, so you might as well do what you want.

Buat baik pun orang kata, buat jahat apatah lagi. Buat la apa pun selagi tak melanggar hukum Allah. No matter how nice you to people, people tetap pandang macam kau curik dia punya kambing. Haha.


Sebab mulut badan binasa. Sebab mulut orang terasa! Kita sangkakan gurauan tapi orang lain terasa dan pendam perasaan. Mulut tu kena jaga. Nak bergurau pun biarlah bertempat. Jangan sampai ade yang meletup. Opsss.

#Lepas menangis everything gonna be okay! Senyummmm :)

Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Saturday, October 13, 2012

Souvenir Dari Italy


Assalamualaikum :)

Mula-mula ingat surat yang dapat tu kad kawen kak Kira tapi sangkaan itu meleset. Rupanya surat dari salah seorang kawan blogger saya. Saya tak dapat lagi tapi kakak sorang ni dah dapat dah. Dan dia saje bagi saya mengalami masalah kejelesan. Akak, grrrrr! Haha.

Nilah kali pertama dapat hadiah dari kawan blogger. Perkenalan hanya bermula di blog, berlarutan di facebook dan tak penah lagi melalui telefon sebab dia nun jauh di sana dan saya hanya tertinggal di Malaysia. Even saya tak pernah jumpa dia, it is still very nice knowing a good person like dia =)

Saya panggil dia Yan atau nama blognya Yayan's. Comel je dia hihi. Dia seorang pelajar perubatan tahun ke saya lupa lagi tahun ke berapa yan heee di Mesir. Tapi yan dah lama tak update blog. Busy eh nak jadi doctor ni? Hehe.

 Saya pos kad raya untuk dia, tapi dia tak sempat balas pun kad raya dan dia cakap akan dibalas dengan something yang sangat special. Baru-baru ni eh bukan baru sangat pun dia melancong ke Itali. Boleh baca entry ini. Untung la boleh kenal Negara orang kan. Something yang special yang dia cakap tu hadiah dari Itali.  Wahhhh terima kasih Yan. Terharu tahu T_T. Saya suka hadiah ni =) Dan kad tulisan tangan tu sangat-sangat sweet :) thanks a lot!

Tapi kenapa pink?! Haha.

Yan, sila komen entry ni. Memang ade unsur paksaan di situ. Sudah la jadi silent reader tu hahaha. Lepas ni selalu la update blog eh. Dah lama tak tengok Zibu jadi mangsa suntikan awak tu. Hihi. Tulisan awak mengingatkan saya dekat kawan lama saya. Tapi dia di Aussie, awak di Mesir. Memang dua orang yang berbeza la.

Selamat berjaya menempuh baki beberapa tahun lagi untuk menjadi seorang doctor. Awak pasti boleh jadi seorang doctor yang baik insyaAllah. Ingat, kalau awak tak pandai awak takkan sampai ke Mesir dan tahap ini. Awak boleh yan! J

Terima kasih jadi sahabat saya!

Ps ; Nanti saya sakit saya jumpa doktor Yayan eh? Hehehe.

Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Monday, October 1, 2012

Tahniah akak! :)

Assalamualaikum :)

Entry ringkas untuk petang ni. Hikhik. Tahniah untuk kakak saya yang sorang ni. Tahniah anda menjadi orang yang komen paling banyak kat blog ni. Heee. Dan terima kasih jugak untuk top 10 di bawah. Terima kasih masuk blog yang tak seberapa ni :)


Ohh saya sangat jakun lagi guna benda alah ni. Hee. Baru je letak widget ni, tu pun dengan bantuan adik saya yang sorang ni. Terima kasih dik. Bantuan anda sangat dihargai. Hihi.

Ps ; Kelam kabut taip entry sebab ade kelas pukul 6 jap lagi. Baiiii.

Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Saturday, September 29, 2012

Sayangi Ibu Bapa Selagi Mereka Ada

Assalamualaikum :)

Bulan lepas saya ade buat post tentang seorang sahabat saya yang sedang menjaga abahnya yang sedang sakit sewaktu orang lain bergembira menyambut hari raya. Boleh baca di sini. Kira-kira 3 minggu yang lalu atau lebih tepat 10 september 2012, jam 10.40 malam, arwah menghembuskan nafas terakhirnya.

Saya sangat terkejut, ralat dan semestinya sedih. Terkejut sebab sebelum saya mendaftar sebagai pelajar ni, sahabat saya ni cakap arwah abahnya dah beransur sembuh dari sakitnya, cuma perlukan rawatan lanjut untuk pastikan takde sakit lain. Ralat sebab saya tak sempat jenguk arwah masa arwah sakit sampailah dia pergi. Arwah dah macam ayah saya sendiri =.='


Oleh sebab saya tak boleh balik, saya wakilkan mak pergi ziarah keluarga sahabat saya tu. Dua minggu lepas saya ade balik dan sempat jumpa dengan sahabat saya tu. Katanya arwah mengalami alahan yang sangat teruk terhadap ubat. Ubat yang diberi takde kena mengena pun dengan sakit arwah. Salah sape? Wallahualam.

Kata sahabat saya lagi : "Aku bukan tak sedih arwah pergi, dah masanya dia pergi aku tak boleh sedih, meratapi. Aku tak ralat sebab dalam masa sebulan lebih arwah sakit, aku dan adik beradik yang jaga arwah. Tapi aku yang paling lama jaga arwah. Dari arwah sakit sampailah arwah pergi. Makan, minum, mandi, basuh berak dan kencing arwah pun aku buat. Aku bangga dapat menjaga arwah sampai akhir hayatnya. Pesanan terakhir arwah, dia nak aku habiskan study sampai dapat degree ni walaupun apa yang terjadi."


Hampir menitis air mata saya bila sahabat saya tu meluahkan apa yang dia rasa. Saya mula terfikir, sempatkah saya berbakti untuk kedua ibu bapa saya ? Sempatkah saya membalas semua jasa mereka yang membesarkan saya? Doa saya setiap kali selepas solat agar saya diberi kesempatan untuk menjaga mereka tak kita sakit atau pun sihat. Semoga saya diberi peluang itu!

Al-fatihah. Semoga arwah ditempatkan dalam golongan orang yang beriman dan soleh. Aminn.



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Thursday, September 27, 2012

Little Reminder #1

Assalamualaikum :)

Allahumma yassir wala tu`assir, rabbi tammim bil khoir.

"Ya Tuhan, permudahkanlah urusanku, permudahkanlah jangan disulitkan"





Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Sunday, September 16, 2012

Selamat Pengantin Baru!

Assalamualaikum :)

Selamat pengantin baru untuk saya sendiri!

Eh, bukan-bukan, bukan saya! Gatalnya nak kawen hakhak. Selamat pengantin baru untuk akak blogger sorang ni, Kakak Anne bersama pasangannya Hakim. Semoga perkahwinan ini diberkati Allah dan sehingga ke anak cucu, hingga ke syurga. Aminnn :)

Dicilok dari blog akak Anne.


Maaf kak tak dapat hadir majlis akak. Ralat ni T_T tapi apa boleh buat, ade kekangan yang tak dapat nak dielakkan. Saya doakan agar semuanya berjalan lancar. Jangan lupa update gambar banyak-banyak tahu! :)

Semoga berbahagia akak! :)



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Wednesday, September 12, 2012

Terima Kasih

Assalamualaikum :)

Dulu kononnya dia berjanji akan menjadi sahabat yang boleh dipercayai, dan orang itu boleh letakkan kepercayaan itu terhadap dia. Janji menjadi seorang sahabat yang sentiasa ade kalau orang itu perlukan dia.

Dari google.

Tapi apabila boyfriend/girlfriend/kawan baiknya muncul, dia terus lupakan orang itu. Mane janjimu wahai sahabat?

Orang itu tak kisah pun dia buat orang itu macam sampah pun. Orang itu dah lali dengan seorang yang bernama sahabat ni. Tapi apabila bertemu, selisih terlanggar bahu, dia buat seolah olah tak kenal orang itu. Ohh alangkah tak bergunanya rasa diri ni.

Apa salah orang itu sehingga diperlakukan sedemikian? Apakah orang itu hanya diperlukan untuk mengisi masa yang ditanggalkan boyfriend/girlfriend/kawan baiknya itu? Betapa kejamnya kau sahabat! 

Terima kasih jua kerana menyedarkan orang itu siapa dia sebenarnya.


Dear best friends, I missed you a lot! :(

Truly, deeply missed you!


Ps ; Terbaik punya jadual kelas semester ni. Kelas sampai ke malam. Saborr  je la.


Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Saturday, September 8, 2012

Random #7

Assalamualaikum :)

Perkara yang tidak dibawa ke alam kubur , tak usahlah dirunsingkan sangat. Allah kan ada. DIA boleh buat apa sahaja di luar imaginasi manusia. -Fedtri Yahya

Sama la seperti keadaan di bawah :

Sumber ; facebook

Selagi kita bernama manusia, ade je yang tak kena di mata sendiri mahupun orang lain. Setiap orang lain caranya. Usah peningkan kepala. Pekakkan telinga dan terus maju! Manusia tak berhak menilai, hanya Dia yang berhak. Yeahhh!




Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Tafsir Quran

Assalamualaikum :)

Kali ni saya nak kongsi Al-Quran yang disertakan maksud atau lebih dikenali dengan tafsir Quran. Saya bukan nak buat syarahan agama kat sini tapi just nak kongsi something yang saya tahu.

Quran ni kecil je. Dah kecil mesti ringan kan? Kalau dah ringan boleh dibawa ke mana-mana saje. Kalau dulu saya suka bagi alasan Quran besar sangat, tak larat nak bawak. Tapi sekarang takde alasan dah.

Harga tafsir ni pun sangat berpatutan! Ianya mampu dimiliki oleh sesiapa sahaja. Dah macam promoter je. Hihi. Saya beli tahun lepas kalau tak silap dalam RM19. Kalau mampu beli novel yang harganya RM20 dan ke atas, kenapa tafsir yang jauh lebih murah tak boleh beli kan? 

Dulu pandang sebelah mata pun taknak. Ni la manusia selalu lalai. Hukhuk.

Saya punya keluaran Al Hidayah House of Quran . Kalau keluaran lain saya tak tahu la harganya macam mane. Mungkin berbeza.

Saya punya macam ni. Kulitnya nipis je. Kulit tak penting, yang penting isi dalamnya.


Ini kulitnya keras dan harganya kalau tak silap RM25.

See? Murahkan?

Selamat memiliki! Dia selalu ingat kita, dan insyaAllah kita pun selalu ingat Dia. Dia takkan biarkan hambaNya dalam kegelapan.




Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)