Blog Si Bakal Doktor

Wednesday, December 5, 2012

Little Reminder #4

Assalamualaikum :)




Saya suka ayat di atas. Saya ambil kata-kata ni dari twitter Kak Kiera. Kadang-kadang orang salah faham dengan term tudung labuh ni. Perempuan yang bertudung labuh ni bukan bermaksud dia seorang ustazah yang berkelulusan ijazah agama, bukna bermaksud dia mahir dalam segala sudut agama. Tetapi dia hanyalah insan biasa.

Dulu saya pun fikir macam tu jugak. Tapi salah seorang sahabat saya pernah betulkan persepsi saya. Dia bagitahu saya walaupun dia bertudung labuh, dia banyak kekurangan dalam ilmu agama ni. Sometime pernah rasa malas nak baca buku agama sebabnya lebih pentingkan buku ilimiah yang lain, dan banyak lagi tak larat nak tulis kihkih. 

Tapi mostly yang pakai tudung labuh ni saya panggil ustazah :) Sebabnya mereka menjadi bahan rujukan saya jika saya ada kemusykilan terhadap sesuatu. Dan saya bertambah kagum dengan perempuan yang berpurdah atau berniqab. Disebalik purdah itu tersembunyi seribu satu kecantikan. Setakat ni saya takde lagi sahabat yang berpurdah dan insyaAllah akan ada di masa hadapan :)

Tanya pada lelaki, siapa taknak bakal isterinya menutup aurat dengan sempurna? Mesti semua nak. Pernah sahabat saya mintak saya carikan dia seseorang yang berpurdah. Amboiii, ingat saya ni ejen cari jodoh ke apa? Haha. InsyaAllah, awak nak yang terbaik, awak kena jadi yang terbaik dulu :)

Same goes to me , insyaAllah :)

Thanks a lot dan terima kasih berjuta-juta kat akak Kiera atas ucapan dan doa itu :)

#Tapi bertudung labuh mestilah seiring dengan perangai yang elok kan? Jangan disebabkan iri hati, sanggup berubah tapi tak ikhlas. Tak mau macam itu ok?

Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

17 125 tapak kaki:

missSenget said...

cantik.. :)

kagum tgk org pakai tudung labuh..

Noraim said...

@missSenget kan? org pun kagum sgt! :)

★ aIsyaH ★ said...

nampak x?hehe..org y bertudung labuh ttp dipandg tggi even diorg xlah sealim mana..untung nya mereka..xD

M Fizan said...

honestly saya suka girl yang tudung labuh. not bcoz 'ustazah' thing. i just like the way aurah are taken care very well. dan ya, kecantikan dalaman perlu juga selari :)

deno said...

tudung labuh pun cantik seiring dgn syariat islam :)

Hafizin Jamil said...

minda tipikal orang melayu memang macam tu..susah sangat.. pakai tudung labuh terus judge ustazah..

chemay said...

belum ready lagi nak pakai tudung labuh.
cukup lah bertudung yang tak jarang dan menutup bahagian depan dada yang sekarang ni.
tapi.
insyaAllah satu hari nanti.
:)

nuyui a.k.a miss YUI said...

stuju sgt tu..

missSenget said...

awk kan pakai tudung besar gak..

cantik.. :)

Iffah Afeefah said...

kagum dngn adik akak sorg ni

akak tau aim pon cube jaga tgkah laku kan?

kay_are said...

semoga sesame berubah menjadi lebih baik mase akan datang kan.. =)

shasha yacob said...

saya pun kagum, tapi diri ini belum terbuka lagi pintu hati untuk memakai tudung labu. mohon doa lah :D

cinta siswi said...

suke tgk org pakai tdung labuh.. bile da bertuung labuh ni.. persepsi sekeliling pun mcm biasela.. huu

نورعيم said...

@missSenget haippppp mane ade. babap akak senget ni kan. hihi.

نورعيم said...

@Iffah Afeefah insyaAllah kak :)

sal ya said...

selesa bertudung labuh.

kiera'sakura said...

akak setuju dik. bertudung labuh kena seiring dgn tingkah laku dan amal. klu tidak takut nt kita tak istiqamah nak berubah huuu

insyaAllah satu hari nt akak menyusul. doakan akak ye. ;)