Blog Si Bakal Doktor

Monday, October 28, 2013

Minggu Tangisan


Minggu lepas minggu tangisan buat diri sendiri.
Banyak sangat benda jadi minggu lepas sehingga tak mampu nak tahan air mata tu.

Bermula dengan software dalam laptop rosak. Waktu tu perlukan sangat software tu untuk siapkan assignment. Nak pinjam kawan punya dia pun tengah guna. Akhirnya, kena tunggu kawan siapkan dia punya dulu.

Selang beberapa hari laptop pulak rosak setelah empat tahun guna. Kali ni terus tak boleh on langsung. Mintak tolong kawan tengokkan, katanya motherboard rosak =.=' kalau dah rosak motherboard tak guna baiki sebab akan rosak balik.

Allahu.

Selang beberapa hari selepas laptop sendiri rosak, saya rosakkan laptop housemate pulak =.=' sungguh, tak perasan langsung laptop ada dekat kaki masa saya tidur. Sedar-sedar bum bum kebabom jatuh.

Allah!

Tak cukup dengan masalah yang sedia ada, saya tambah lagi masalah. Tambah kusut kepala ni. Waktu tu memang tak boleh fikir apa pun. Hanya mampu menangis dan pujuk diri sendiri ada sebab jadinya semua tu.

Semester ni sangat memerlukan laptop sebab kena install satu software ni. Takkan nak pinjam laptop orang untuk install benda tu. Installer saja dah 12.3G besarnya. Bila install perlukan space yang besar dan banyak kemungkinan jadi tengah install software tu. Laptop kawan sampai kena format balik sebabnya salah step masa install. Dah tu takkan nak pinjam laptop orang kan?

Allahu.

Semester ni semua subjek ada project. Project bukan assignment. Sekarang ni nak buat apa-apa kena tunggu orang lain siapkan kerja dulu baru lah saya mula buat.

Sesak.

Sekarang, tengah cari jalan kumpul duit beli laptop baru T_T

La tahzan Aim. Innallah ma'ana.



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Wednesday, October 16, 2013

Half Niqab


INI ENTRY MELEKAT. SILA SKROL KE BAWAH UNTUK ENTRY TERBARU :)

Alhamdulillah. Saya ada menawarkan half niqab atau purdah untuk niqabis sekalian.




Material : Soft chiffon
Harga : RM9

Soft chiffon ni ringan dan tidak panas. InshaAllah selesa sangat bila pakai. Niqab yang ada hanya yang bergetah sebab saya tahu yang getah lagi selesa pakai :)

Dan hanya warna hitam. Maaf, warna lain tidak ada.

Jika ada yang berminat boleh PM saya di facebook :)



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Wednesday, October 9, 2013

Pelapik Dagu.


INI ADALAH ENTRY MELEKAT. SILA SKROL KE BAWAH UNTUK ENTRY TERBARU :)



Pernah seorang ukhti ni tanya saya, bahagian bawah dagu muslimah tu aurat ke?

Wahai muslimah sekalian, bawah dagu tu aurat ke bagi perempuan?

Ya, bahagian itu pun aurat. Yang bukan aurat bagi seorang perempuan ialah muka dan kedua tapak tangan. Sebab itu lah telekung solat yang kita gunakan tu tertutup di bahagian bawah dagu tu. Tapi ramai muslimah tidak ambil berat akan aurat yang satu ni. Ramai yang memandang remeh akan hal ini.

Alhamdulillah kat sini ada jualkan pelapik dagu.



InshaAllah boleh request warna apa.

Harganya RM4/each
Material kain koshibo
Tak panas dan selesa dipakai.

Selesa sebab ini bukan inner neck. Ini hanya kain yang diletakkan di bawah dagu dah getah di kepala.

Sesiapa yang berminat boleh PM saya di facebook.


P/s : InshaAllah lepas ni update pasal half niqab ye :)



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Penangan Derma Darah



Semalam derma darah sekali lagi. Ada kawan tanya buat apa derma darah, sakit je kan dapatnya. Bagi saya sekarang waktu saya membantu orang yang perlukan darah tu. Mana tahu satu hari nanti saya pulak perlukan darah tu. Saya tolong apa yang saya mampu sahaja. Nak bagi harta karun tu memang tak mampu la kan =.='

Staf yang checking kita layak ke tak derma darah tu lelaki. Saya dah mula risau. Saya taknak lelaki tu yang checking saya. Saya taknak dia sentuh saya. Sampai giliran saya, saya request staf perempuan tu. Alhamdulillah staf perempuan tu memahami kehendak saya :)

Nak dijadikan cerita. Pertama kali saya derma dulu, saya pening-pening selepas darah diambil. Jadi dokter buat keputusan kurangkan amount darah tu. Tapi kali ni lagi teruk dari sebelumnya. Hahaha.

Sebaik saja jarum ditarik dari tangan saya, saya nampak darah kawan saya. Terus pening, mata mula kabur dan pengsannn!! Haha. Saya sempat tepuk orang sebelah (saya tak kenal pun siapa) sebab tak tahan sakit sebelum pengsan tu. Yang saya ingat datang seorang nurse panggil nama saya suruh bangun dan dia naikkan kerusi saya tu.

Bila dah sedar tu nampak kawan saya tersengih depan saya. Hehe. Nurse tu datang bagi air milo. Saya dah macam pak turut ikut je nurse tu cakap. Bila dah rasa ok je, saya request dekat pegawai tu nak turun. Boring kot baring je kat kerusi tu.

Dah settle semua saya ke tempat lain. Masa tu rasa lain macam dah. Rasa macam sebelum pengsan tadi. Semua pakat tegur muka saya pucat. Suruh duduk, saya duduk. Tapi tak boleh. Sakit sakit. Last sekali kawan saya yang dari tadi teman saya bawa saya ke tempat derma darah balik. Sebaik sampai je debukkkk pengsan sekali lagi!!! Hahaha.

Okeyy, best gelak dekat diri sendiri. Buat kali kedua jadi penghuni kerusi tu. Duduk la situ sampai betul-betul ok. Dapat air 100 free plus pulak. Hehe. Nurse benarkan saya balik selepas agak lamanyaa saya baring situ.

Dah sampai rumah debukkk tidur tak sedarkan diri akibat sakit kepala. Huuu.



P/s : Saya kumpulan darah O :)



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Tuesday, October 8, 2013

Dah Bertunang Kan?



Satu hari tu, ada seseorang tu dengan tiba-tiba pop up with a question. Mau tak terkejut saya dengan soalan tu.

Dia tanya "aim sebenarnya dah bertunang kan, tapi aim rahsiakan dari semua orang. Takpe orang faham. Aim memang nak rahsiakan pertunangan ni"  Eh?

Dah sejak bila pulak aku bertunang ni?

Memang konfius habis la aku masa tu. Haha.

Saya cakap takk, memang tak tunang segala lagi. Tengok, cincin pun takde kat jari ni. Tapi dia tu tetap tak percaya. Lawak sungguh lah muka dia masa tu. Entah dari mana lah dia dapat khabar berita macam tu.

Sampai ke hari ni, dia keep tanya "tunang sihat", "bila majlisnya", "nanti tema warna apa", "dah bincang ke dengan tunang tu" Hahaha.

Awak, percayalah saya tak ada tunang lagi. Tapi awak doakanlah ye :)



#Bila orang asyik dok tanya ada pakwe ke tak, senang je jawapan saya. Saya tak ada pakwe tapi ada suami je. Padan muka. Kuikiki :p



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Saturday, October 5, 2013

Kenapa Kita Hidup?


Semalam dapat mesej dari seseorang yang saya anggap macam adik saya iaitu Ila. Dia tanya saya satu soalan yang berbunyi "kenapa kita hidup di dunia ini". Katanya ada yang bertanyakan dia soalan ini.

Saya suka bila dia mesej dan tanya saya macam-macam. Sesungguhnya dia antara hamba Allah yang sedang berubah ke arah yang lebih baik, inshaAllah. Akak bangga dengan Ila :) Maaf ye semalam akak balas pendek dengan bagi nama-nama surah saja. Akak tak larat nak taip panjang-panjang :p

Bagi menjawab soalan Ila tu, akak buat entry ni ^_^

Kenapa kita hidup di dunia ni?

Banyak sebab kita dipilih oleh Allah untuk hidup di dunia. Dalam Al-Quran banyak ayat-ayat yang menerangkan tujuan kita dilahirkan ke dunia. Kita, manusia yang dikurniakan akal di pilih oleh Allah untuk menjadi khalifah. Khalifah yang akan menyebarkan ilmu Allah.

Antara ayat-ayat cinta Allah yang menerangkan tujuan hidup kita :

Untuk beribadah kepada Allah.
"Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka beribadah kepadaKu." [ Adz-Dzariyat ; 56]

Untuk kita menjadi khalifah.
"Dan Dialah yang menjadikan kamu khalifah di bumi dan meninggikan setengah kamu atas setengahnya yang lain beberapa darjat, kerana Dia hemdak menguji kamu pada apa yang telah dikurniakanNya kepada kamu. Sesungguhnya Tuhanmu amatlah azab seksaNya dan sesungguhnya Dia Maha Pengampun , lagi Maha Mengasihani."  [ Al-An'am ; 165]


Untuk kita bersujud menyembah Allah.

"Padahal mereka tidak diperintahkan melainkan supaya menyembah Allah dengan mengikhlaskan ibadah kepadaNya, lagi tetap teguh di atas tauhid dan supaya mereka mendirikan solat serta memberi zakat dan yang demikian itulah agama yang benar."  [Al-Bayyinah ; 98]

Untuk kita menyeru kebaikan dan membenteras kejahatan.

"Dan hendaklah ada diantara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam) dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk lagi keji) dan mereka yang bersifat demikian adalah orang yang berjaya." [Ali 'Imran ; 104]

Allah tidak menjadikan kita sia-sia.

"Maka adakah patut kamu menyangka bahawa Kami hanya menciptsksn ksmu (daripada tiada kepada ada) sahaja dengan tiada sebarang hikmat pada ciptaan itu? Dan kamu (menyangka pula) tidak akan kembalikan kepada Kami?"  [al-Mukminun ; 115]


Setakat ni saja akak mampu tolong Ila. Harap sangat dapat membantu :)

Fi hifzillah sayang. Jaga diri. Jaga iman comel-comel.




Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Sayang Diri Sendiri


Allahuakbar!!

Petang tadi housemate tunjuk video pasangan kekasih yang syok sendiri. Dekat facebook memang dah luas tersebar. Rasanya umur budak berdua tu dalam lingkungan belasan tahun lagi. Allahuakbar. Saya sendiri malu tengok video tu. Budak-budak zaman sekarang terlampau advance.

Muslimat, kenapa murah sangat harga diri tu?

Kita ni perempuan, maruah kena jaga.

Sekali tergadai tak ada galang gantinya.
Sekali tergadai tak boleh undur dah.
Sekali tergadai menyesal seumur hidup.
Menangis air mata darah sekalipun, ianya takkan kembali dah.

Muslimat, kenapa terlalu percaya dengan janji-janji manis lelaki?

Bukan semua lelaki boleh dipercayai.
Sepuluh  mereka cakap, satu pun tak boleh percaya.
Jangan lah mudah terpedaya.
Simpan walaupun sedikit perasaan tidak percayakan lelaki.

Sayang diri sendiri dulu sebelum sayang orang lain.
Percayakan diri sendiri dulu sebelum percayakan orang lain.

Tolonglah muslimat sekalian, jaga diri, jaga maruah.
Jaga diri untuk yang halal.
Biar nampak mahal sebab balasannya pun nanti sangat lumayan.

Jaga diri baik-baik muslimat yang disayangi.
Allah suka, Allah sayang, dan hidup pun tenang  ^_^


-----------------------------------------------------------------------------------------



Saya bukan anti lelaki tapi saya susah nak percayakan lelaki. Ada bezakan antara dua tu?

Kakak saya selalu pesan (kakak saya yang berkahwin lebih 10 tahun dah), jangan percayakan lelaki terutama sekali suami seratus peratus. Simpan sedikit rasa tidak percaya itu. Jangan percaya kat sini bukan nak derhaka, tapi untuk masa depan sendiri. Kehidupan akan datang kita tak tahu macam mana.

Lagi satu, kakak pesan bila dah berumah tangga esok lusa, jangan sesekali berhenti kerja. Maksudnya jangan biar kita yang perempuan ni tak ada side income sendiri. Nak berhenti kerja boleh tapi sebaiknya buat lah kerja dari rumah. Itu pun untuk kebaikan diri sendiri.

Saya tanya kenapa perlunya ada side income sendiri. Kakak jawab "esok lusa kita taktahu suami kita tu milik kita atau tidak. Suami tu hanya pinjaman dari Allah untuk kita. Ditakdirkan suami taknak kita dan kita dibuang macam tu saja, apa kita nak buat?" Okeyy, terdiam bila kakak jawab macam tu. Huu.

Dan makin lama, makin scary nak kahwin. Huuuu.

Orang yang makan garam dulu banyak pengalaman. Banyak nasihat yang dapat.




Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Monday, September 30, 2013

Itu Semua Salah Aku



Minggu lepas dengar cerita lain.
Minggu ni cerita baru pulak keluar.

Hebat!

Betapa femesnya aku sekarang ni.
Tak sangka kan?

Tipulah kalau aku cakap aku tak terkesan langsung dengan cerita tu.
Tipulah kalau aku cakap aku langsung tak menangis.
Memang aku tipu lah!

Masa aku tahu cerita, masa tu jugak aku menangis.
Tak percaya?
Tak perlu percaya.

Dah lama aku tahan daripada menangis.
Walaupun tekanan tu setinggi gunung pun, aku tahan diri daripada menangis.
Aku taknak jadi orang yang lembik.
Aku taknak orang lain kesian dekat aku.
Aku taknak minta simpati orang lain.

Kata lah aku macam-macam, aku tetap kebal.
Kata lah aku macam-macam pun, aku tetap di panggil brutal tak ada perasaan.
Tapi kali ni memang aku tewas.

Sebabnya aku memang tak sangka.
Aku sangat tak sangka orang boleh kata aku macam tu.

Aku dilabel berlagak.
Aku dilabel taste tinggi.
Aku dilabel taknak satu group dengan golongan tak pandai.
Aku dilabel nak satu group dengan budak pandai-pandai je.
Kesiannya dekat ahli group lama aku dulu, kata si penyebar tu.

Apakah???
Apakah yang terjadi??

Kau cakap tu kau tahu ke tidak keadaan sebenar?
Kau tahu ke tidak hakikatnya aku yang ditendang keluar dulu?

Aku yang terkontang kanting takde group untuk group project.
Aku yang pergi cari orang lain, nak masuk group mereka.
Aku yang tebalkan muka minta nak masuk group lain.
Tapi aku yang dikatakan berlagak taknak masuk group lama?

Macam mane kau boleh cakap aku pentingkan diri sendiri?
Macam mane kau boleh cakap aku berlagak?
Macam mane kau boleh cakap aku macam-macam?
Macam mana?

Boleh kau explain dekat aku?

Aku cuba lagi bersangka baik. Mungkin ini semua salah faham.

Kalau orang bagi tahi dekat kita, jangan kita bagi tahi balik. Tapi kita bagi bunga. Biar dia rasa terharu.




Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Tengah Marah



Rasanya dah lama tak marah orang sampai tangan tergigil-gigil tangan.
Rasanya dah lama tak marah orang sampai nak menangis.
Rasanya dah lama tak marah orang sampai tak boleh control rasa marah tu.

Memang dah lama sangattt.

Tapi malam tadi terburai.
Bukan semuanya terburai, ada lagi yang tersimpan.

Bukan taknak luahkan,
Tapi tak boleh bercakap sebab mata berair, dada tengah berombak marah, tangan menggigil-gigil.

Allahuakbar!

Istigfar tak lekang dari mulut dari awal sampai akhir.
Minta pertolongan Allah agar diberi kekuatan untuk melawan perasaan marah ni.
Tapi kalah juga dengan hasutan syaitan tu.

Tapi ada kebaikannya bila terburai yang tersirat.
Tak ada lagi dendam dan perasaan tak puas hati tu.
Semuanya clear dan clean.

Maafkan salah silap saya.
Saya juga banyak kekurangan.
Tegur jika ada yang tak berkenan.




Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Saturday, September 28, 2013

Jangan Bercinta



Kalau dalam masa setahun ni tak ada perancangan pun nak nikah, JANGAN bercinta !  

IM Nazrul ada cakap lagi. Kalau lelaki tu betul-betul serius dan gentleman, dia takkan lah ajak couple ni. Dalam Islam tak ada couple islamik ye. Tak ada. Itu semua ciptaan manusia sahaja. Kalau dia serius, dia akan terus jumpa wali dan minta halalkan hubungan tu.

[Imam Muda Nazrul]


Jangan reti nak main-main je dengan anak orang. Nak petik bintang, nak petik bulan segala, tapi tu semua janji palsu. Kalau berani pi lah jumpa wali dia sendiri. Jangan fikir keseronokan dunia saje, keseronokan di akhirat sana pun penting.


IM Nazrul seriously best! Huuu.


Pesona Cinta ; Antara aura dan fitrah : 28 September 2013.




Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Tuesday, September 24, 2013

Dan Kita Kata Kita Sayang Allah?


Kita kata kita sayang Allah,
Tapi hari-hari kita penuh maksiat,
Buat noda bukan main cepat,
Buah dosa tumbuh bukan main lebat,
Sampai hati tu dah hitam berkarat, 
Jiwa dah keras macam batu bersurat,
Nak bertaubat punyalah liat,
Susah payah nak dirikan solat,
Takkan nak tunggu Puan Mama datang sebat?
Inche Papa tercokoh buat muka kelat?
Dan kita kata kita sayang Allah?

Kita kata kita sayang Allah,
Tapi bila bilal panggil datang solat,
Kura-kura berjalan rasanya lagi cepat,
Kita syok makan popkon perisa cokolat,
Tapi bila adik manis ajak jumpa sat,
Amboih, kitalah paling cepat, paling hebat!
Usain Bolt pon kita boleh hambat! 
Bila Tuan Bos Besar panggil mesyuarat,
Bukan main berdebar pakai semat semat,
Dan kita kata kita sayang Allah?

Kita kata kita sayang Allah,
Tapi Quran kita baca berapa mukasurat?
Kita simpan sampai berhabuk berkulat,
Orang tadabbur kita main lekat-lekat,
Walhal Quran untuk sekalian umat,
Untuk dibaca diambil manfaat! 
Tapi baca manga bukan main semangat,
Tiga kali sehari macam makan ubat! 
Dan kita kata kita sayang Allah?

Kita kata kita sayang Allah,
Tapi arahan Allah kita main rembat,
Sunnah Nabi tak pernah nak dibuat,
Kita hidup macam jin hutan keramat,
Kita rilek macam takkan kiamat,
Kita lupa nyawa kita akan tamat,
Dah dekat akhirat sapa nak bagi syafaat?
Dan kita kata kita sayang Allah?

Kita kata kita sayang Allah,
Tarbiyah dakwah kita rasa berat,
Kita kata oh wajib ke bukan sunat?
Manusia di luar sana sedang sakit tenat, 
Mungkar depan mata kita buat Kasim Selamat,
Kubur masing-masing, kita berdebat,
Dan kita kata kita sayang Allah?

Kita kata kita sayang Allah,
 Tapi tubuh badan kita macam tiada aurat,
Biar nampak peha berbulu lebat,
Lelaki perempuan aih tiada ikhtilat?
Kita ni manusia atau raksasa jahat?
Dan kita kata kita sayang Allah?

Kita kata kita sayang Allah,
Tapi hobi masa lapang kita anyam ketupat,
Mengata orang sudah jadi tabiat,
Amboi, lidah tu nak kena bakar, kena kerat?
Dan kita kata kita sayang Allah?
Kita kata kita sayang Allah,
 Tapi dalam sehari berapa kali kita ingat?
Adakah Dia dalam hati setiap saat?
Dan kita kata kita sayang Allah?
Kita kata kita sayang Allah,
Jangan lambat-lambat takut tak sempat bertaubat!
Dan kita kata kita sayang Allah?


Copy and paste dari APG


Sentap sangat hoiii baca APG punya post ni. Tampar diri sendiri bagi sedar. Bangun-bangunlah dari lena yang panjang tu. Huu.



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Tutup Mulut



Jiika awak tahu apa-apa tentang masa silam saya, tolong diam dan tak sebarkan kepada orang lain. Tolong jangan ingatkan saya tentang apa yang saya lakukan waktu dulu. Ya, saya memang jahil dulu. Banyaknya salah dan silap saya dengan Allah. Banyaknya dosa saya dengan Allah. Tapi awak takde hak nak ceritakan kisah silam saya dulu kepada orang lain.

Saya tahu pasti ade mulut-mulut yang tak senang dengan saya yang sebarkan cerita ni. Sebabnya tak ramai yang tahu kisahnya. Pada awalnya hanya seorang sahabat saya yang tahu. Kemudian saya tertangkap dengan sahabat lain, dan saya terpaksa cerita. Jadi, hanya BEBERAPA orang sahaja yang tahu.

Saya taktahu apa motif awak yang sebarkan cerita itu. Kalau seorang hamba Allah ni tak buka mulut bertanya tentang kisah tu, memang sampai ke sudah kot saya taktahu yang sebenarnya cerita tu dah tersebar. Sejauh mana tersebar saya taktahu.

Saya sendiri taktahu siapa yang bagitahu kepada si penyebar itu. Sedih, terkilan, marah, sakit hati semua bergabung.

Tolonglah, saya mohon. Saya mohon jangan disebar lagi cerita-cerita waktu saya jahil dulu, waktu saya lupa Allah dulu. Saya mohon sangat-sangat.

Takpe, saya maafkan sesiapa pun. Saya taknak berdendam. Cuma saya harap hentikanlah. Saya malu bila orang ungkit balik kisah-kisah lama. Ya, saya malu dengan dosa-dosa yang saya buat tu. Saya malu dengan Allah.


Saya percaya apa yang saya lepaskan dulu, ada yang lebih baik menanti inshaAllah.

Maafkan saya.

Mungkin ini dikatakan hukum karma. What goes around comes around.

Allahu.




Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Monday, September 23, 2013

Sabar Kunci Segalanya.








Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Sunday, September 22, 2013

Allah Jaga Dia




Moga Allah jaga dia, pelihara dia, lindungi dia di bawah payung rahmatNya. 

Allahumma ameen.



Mungkin saya nampak sombong di mata awak tapi awak sentiasa dalam doa saya. Saya mohon Allah jaga awak.

Saya bukan melarikan diri tapi awak tahu apa maksud saya.

Jaga diri baik-baik ye. Fi hifzillah.





Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Monday, September 16, 2013

Bulatan Gembira


Esok cuti kan?

Esok ada dating dengan kakak-kakak yang sangat awesomeeee!

Dating dalam bulatan gembira ^_^



Apa itu bulatan gembira?

Bulatan gembira tu nama comel bagi usrah. Hah, pernah dengar apa itu usrah? Mesti tahu kan. Usrah tu membawa maksud keluarga. Jadinya, sebuah keluarga yang berhimpun dan duduk dalam bulatan sambil mentadabur ayat Al-Quran dan mengisi makanan untuk rohani.

Okeyy, itu definisi saya sendiri. Hihihi.

Sebuah keluarga tu tak bermaksud keluarga yang ada ayah, ibu dan adik beradik je. Keluarga ni boleh juga sahabat handai :)

Alhamdulillah. Ahli-ahli bulatan gembira saya semuanya awesome dan tersangat awesome! Betapa beruntungnya kenal mereka. Berdiri sebelah mereka, baru lah tahu betapa kerdilnya diri ini. Huu.


Usrah itu Untuk Semua Rasa Allah Hebat.


Dari usrah atau bulatan gembira ni, saya dibawa ke program daurah kemudiannya rehlah. Di program daurah tu, saya dibasuh sebasuhnya T_T sebelum masuk zone dakwah dan tarbiyyah, kakak-kakak yang awesome tu bersihkan dulu hati ni dari perkara-perkara jahiliyyah.

Selingan, perkara jahiliyyah tu bukan sekadar buang anak perempaun, sembah berhala tapi perasaan riak dan takbur itu pun dikategorikan jahiliyyah. Okeyyy, tu masuk part lain ye. Hee.

Bak kata Kak Hajar, perkara pertama kena bersihkan ialah HATI. Jika hati bersih inshaAllah yang lain ikut bersih. Jangan bersihkan luaran tapi dalaman iaitu hati hitam legam lagi. Huu.

'ingatlah sesungguhnya di dalam tubuh ada segumpal daging, jika ia baik maka baiklah seluruh tubuhnya dan apabila ia buruk maka buruklah seluruh tubuhnya. ingatlah ia adalah hati ). 

[diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim.]

Allah! Allah! Allah! Betapa beruntungnya menjadi insan terpilih untuk menghadiri bulatan gembira ni.

Yukkk, bentukkan bulatan gembira kita sendiri :)

Biidznillah.



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Tuesday, September 10, 2013

Alhamdulillah Wa Syukurillah.


Alhamdulillah Wa Syukurillah.

Sangat suka tengok suasana kelas semester ni. Semalam, masuk kelas ternampak satu pemandangan yang sangat indah. Dalam hati terus ucap Alhamdulillah. Syukur kepada Allah bagi hidayah dan peluang kepada dia untuk sama-sama berkongsi rasa itu.

Seorang lagi classmate saya melalui proses penghijrahan. Semalam kali pertama tengok dia selepas cuti semester. Dia sudah mula bertudung labuh. Tudung labuh yang bulat tu Alhamdulillah :)

Sebelum ni seorang lagi classmate saya melalui proses tranformation tu. Kali ni tambah lagi seorang. Allah! Allah! Allah! Betapa gembiranya saya tengok sahabat-sahabat saya melalui proses penghijrahan ini. Saya tahu macam mane perasaan awak semua :)

Abaikan mulut orang yang mengata tu (if ada la). Abaikan dan doa supaya orang yang mengata awak tu turut sama dapat hidayah dan petunjuk Allah. Biar mereka turut sama merasa macam mana perasaan sweet yang Allah bagi tu ^_^

Awak, saya suka dengan penampilan awak sekarang! Kekalkan dan semoga istiqamah dengan apa yang awak pakai ni. Bila tudung dan pakaian dah comel, attitude dan tingkah laku pun kena jaga ye. Biar keduanya seiring sejalan, inshaAllah.

Saya tahu awak mampu lakukannya. Biiznillah :)

Semoga menjadi muslimah sejati.

Fi hifzillah.



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Monday, September 9, 2013

Harapan Dan Impian


Harapan ; Sangat-sangat berharap si bakal dan keluarga nanti boleh terima diri sekarang.

Impian ; Bila majlisnya nanti boleh pakai apa yang dipakai sekarang.

Sangat-sangat berharap.

Kena banyakan doa agar dipermudahkan segalanya.

InshaAllah.

Awak, doakan saya sekali :)
Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Saturday, September 7, 2013

Al-Quran Pelangi




Yang ini?

Atau


Yang ini?


Gambar pertama : Yang ni lawa. Ada sekali dengan tajwidnya. Nampak tak tulisan yang merah-merah tu? Sahabat saya cakap tu tempat tajwid. Kat mana kena baca panjang, kena dengung dan sebagainya. Tapi yang ni tak ada terjemahannya.

Gambar kedua : Yang ni pun lawa. Kulitnya ala-ala kulit binatang gitu. Yang ni pun ada tajwid jugak. Tapi yang specialnya Quran ni ialah dibuat khas untuk wanita. Maksudnya kat sini, ditekankan surah-surah tertentu yang berkaitan dengan wanita. Kelasss gitu! Yang paling penting ada terjemahannya.


Makanya, yang mana satu pilihan kalbu? ^_^


P/s : Kalau ada orang nak jadikan hadiah pun boleh. Heee.


Gambar-gambar dipinjam dari pakcik Google. Sekian, mekasihh. 





Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Untitled




"Say: Nothing befalls us except that which Allah has written for us." 

(Quran 9:51)




As a conclusion, don't say even a word 'ahh' when something terjadi eh. Shoud be 'alhamdulillah' instead of other words :|




Cakap pandai tapi you yourself selalu khilaff Aimmm! 




Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Friday, August 30, 2013

It's Jumuah


Alhamdulillah. It's Jumuah barakah again!




Don't forget to read surah Kahf ^_^




Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Thursday, July 11, 2013

Jangan Ditangisi Haid Itu


Khas buat yang bergelar wanita :')


Jangan Ditangisi Haid Itu | 


Ramadhan tiba lagi dengan sajian pahala yang berganda-ganda. Dalam kita rancak menyusun perancangan sebulan ibadah kita, tentu sahaja terdetik di hati, “ Alaaa, janganlah period kali ni datang pada akhir 10 ramadhan. Tengah pecutan maximum tu”. Atau pun “ Haa? Period datang double bulan ni? Awal dan akhir? Kenapa Allah uji ana sampai macam ni sekali? Ini dikira nikmat atau dugaan? ” dan pelbagai lagi keluhan yang biasa saya terdengar keluar dari mulut ukhti-ukhti saya.


Saya pasti, seorang muslimah yang menyedari akan mahalnya harga satu detik di dalam bulan yang penuh keberkatan ini pasti tidak mahu mensia-siakannya. Sudahlah Ramadhan datang sebulan setahun, pastilah mahu memecut sehabis daya kan?


Jadi, anda nak buat apa ni? Makan pil supaya tak didatangi haid sepanjang Ramadhan? Jangan! Ubat-ubatan ini kadang- kadang tidak memberikan kesan yang diharapkan malah lebih mengganggu kestabilan hormone.


Atau anda mahu menangis dan menyesal dicipta sebagai perempuan lalu mengomel ’Untunglaa jadi lelaki..?Sekali lagi jangan! kerana Allah berfirman:


“Dan janganlah kamu terlalu mengharapkan (ingin mendapat) limpah kurnia yang Allah telah berikan kepada sebahagian dari kamu (untuk menjadikan mereka) melebihi sebahagian yang lain (tentang harta benda, ilmu pengetahuan atau pangkat kebesaran). (Kerana telah tetap) orang-orang lelaki ada bahagian dari apa yang mereka usahakan, dan orang-orang perempuan pula ada bahagian dari apa yang mereka usahakan; (maka berusahalah kamu) dan pohonkanlah kepada Allah akan limpah kurnianya. Sesungguhnya Allah sentiasa Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu. “(An-Nisa’:32)

Sememangnya perasaan sedih pasti akan lahir dari hati seorang muslimah yang sangat mengharapkan keampunan dan ganjaran daripada Tuhannya. Sedangkan, Saidatina Aisyah R.A sendiri pernah menitiskan air mata kesedihan kerana merasakan hilangnya peluang beramal dengan kedatangan haid.

Haid sebenarnya bukanlah satu perkara yang buruk, bukan jua satu kekurangan yang patut dikesali, kerana di sebaliknya masih ada peluang merebut ganjaran di bulan yang mulia ini.


REDHA DENGAN KETENTUAN ALLAH DAN BERSANGKA BAIK


Redha ialah senang hati menerima apa yang diberikan oleh Allah SWT kepada kita sema ada baik atau buruk. Dan redha dalam beribadah ialah beribadah seperti mana yang diperintahkan untuk kita lakukan, bukan sebagaimana yang kita suka untuk melakukannya.


Anda perasan tak, bila anda tidak berpuasa kerana haid, sebenarnya anda mendapat pahala kerana mentaati perintah Allah. Ini kerana Allahlah yang memerintahkan kita untuk berpuasa pada hari-hari kita tidak didatangi haid, dan Allah jualah yang memerintahkan kita untuk berbuka ketika sedang haid, maka berpuasa ketika haid merupakan suatu dosa kerana anda dikira melanggar perintah-Nya.


Maha Besar Allah, Dia-lah Sebaik-baik Pencipta, selalu meletakkan hikmah pada makhluk yang diciptakan-Nya. Oleh itu, jika kita benar-benar redha dengan apa yang ditentukan Allah untuk golongan Hawa seperti kita, maka tidak akan timbul isu berkurangnya pahala kerana kita tidak boleh solat dan puasa.


Kita hanya dilarang oleh Allah untuk solat, puasa, tawaf dan membaca Al-quran (menurut khilaf ulama’) Sedangkan tanpa kita sedari, sebenarnya pintu-pintu syurga masih terbuka luas untuk kita dan para malaikat masih memanggil-manggil pencari kebaikan.


Namun, masa haid bukanlah masa berehat dari ibadah, kerana sesungguhnya dalam sehari-semalam itu masih ada banyak amalan yang masih boleh dikerjakan oleh wanita haid.


1- Sediakan juadah berbuka puasa


“Barangsiapa yang memberi makan orang yang berpuasa, dia akan mendapat pahala sepertinya, dan ianya tidak akan mengurangkan pahala orang yang berpuasa sedikitpun”(Riwayat Tarmizi).

Seorang muslimah yang solehah akan sentiasa memburu pahala. Dia tidak akan mensia-siakan peluang beramal. Mari kita memudahkan urusan ukhti-ukhti kita yang berpuasa. Mudahkan mereka beribadah. Niatkan memasak juadah itu kerana Allah. Mana lah tahu, sambal ayam, atau Ikan Asam Pedas yang anda sediakan itu yang akan membawa anda ke SyurgaNya nanti!

2. Bangun Sahur bersama-sama


Seperti juga menyediakan juadah berbuka, tiada salahnya jika kita dapat menyertai mereka bersahur. Lagi Osem jika anda boleh menyediakannya, dan biarkan ukhti anda bangun qiamullail. Mintakan sekali dia mendoakan anda. Tidak perlu masak yang renyah dan susah-susah, cukup sahaja telur masak kicap. Sambil-sambil anda memasak, bolehlah berzikir atau mendengar ayat al-quran. InsyaAllah akan terasa sekali roh qiamullai walaupun anda berada di dapur!


3. Tadabbur Al-quran atau mendengar bacaan Al-quran


Jika kita dilarang untuk membaca Al-quran **, tidak salah jika kita mendengar bacaan Al-quran. Tukarkan senarai Playlist di dalam Handphone anda dan isikan dengan mp3 Al-quran. Sekurang-kurangnya jika kita tak sempat untuk khatam Al-quran, kita sudah khatam mendengar bacaan Al-quran. Mari kita membudayakan mendengar Al-quran di mana-mana anda berada. Di dalam kenderaan, sedang memasak di dapur, sedang melipat pakaian, menyapu sampah malah ketika belajar.


4. Istighfar, zikir, Maathurat dan Selawat ke atas Nabi


Kali ini mari kita tukar jadual ibadah kita. Jika selama ini kita mengambil 10 minit untuk mengerjakan solat Zohor. Ketika haid, kita gunakan juga 10 minit itu untuk istighfar, zikir, membaca maathurat, berdoa, dan selawat keatas Nabi SAW. Berzikir boleh dilakukan wanita haid. Hal ini lebih baik daripada sekadar membiarkan lisan dan hati kita lalai dari mengingat Allah. Atau membiarkan lisan dan hati kita untuk hal-hal maksiat seperti mengumpat dan membicarakan serta memikirkan hal yang sia-sia. Dzikir selain dapat mengingatkan kita pada Allah, menenteramkan hati juga mendatangkan pahala.


5. Menyibukan diri dengan ketaatan dan menjauhkan diri dari kemaksiatan.


Lazimi diri kita untuk tidak membuang masa begitu sahaja. Andai futur ketika haid, jangan biarkan begitu sahaja. Dampingi rakan-rakan yang solehah, hadiri majlis-majlis ilmu (dengan syarat bukan dilaksanakan di dalam masjid), dengarkan rakaman ceramah-ceramah atau hiasi masa anda dengan membaca buku-buku tarbiah dan buku-buku agama. Kegiatan ini juga menghindarkan kita dari angan-angan kosong atau sekadar melamun tanpa guna atau membiarkan waktu berlalu tanpa faedah.


6. Infaq/ sedekah


Bersedekah umpama kita sedang menabung dalam tabung dan saham akhirat kita. Ganjarannya diganda-gandakan pada bulan Ramadhan. Tambahan, banyak tabung-tabung kebajikan, tabung anak yatim, tabung Palestine dan Syria yang akan diedarkan sekitar bulan Ramadhan ini, boleh lah kita membelanjakan wang kita ke sana.


7. Istiqamah (Terus) membuat perkara-perkara sunat yang sudah biasa dilakukan


Tak hanya itu, teruskan sahaja amalan sunat yang seharian anda biasa lakukan. Jangan dikurangi dosenya hanya kerana anda haid. Melakukan tugas harian sebagai isteri, ibu, housemate, anak yang baik, selagi mana dilakukan dengan tulus juga dikira sebagai ibadah. Insyaallah boleh menjadi pengisi poket-poket amal kita, walaupun kita sedang terhalang dengan fitrah haid.


Terimalah fitrah wanita ini dengan ikhlas, tidak menyesalinya dan tidak berburuk sangka. Berkumpul dengan orang yang soleh dan ambillah semangat mereka. Juga, hormat mereka yang berpuasa dan jangan sewenang-wenangnya makan di khalayak ramai. Maka, raikanlah Ramadhan penuh kesyukuran kerana kita, seorang WANITA.



** Hukum asal membaca Al-quran bagi wanita haid adalah diharamkan. Tetapi jumhur ulama’ menyatakan membaca Al-quran menjadi harus dengan niat berzikir mengingati Allah.


Wallahu'alam

P/S : Artikel yang dikongsi oleh kakak naqibah saya :)


Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Wednesday, July 10, 2013

[Beware] : Hadis Palsu



Sebelum ada baca pasal hadis palsu ni, tapi just baca. Saya taktahu sahih ke tak berita tu. Jadi tunggu dan lihat. Nak sebarkan kat orang pun jadi takut. Yela, ilmu pun tak banyak sangat kan. Nak sebar benda tapi dari sumber yang salah. Habis kacau bilau nanti.

Tanya kakak naqibah saya pasal sebaran hadis palsu ni. Dia cakap sekarang kena hati-hati. Ramai je musuh Islam nak jatuhkan Islam tu sendiri dengan sebaran hadis-hadis palsu macam ni. Itu pentingnya ilmu akhirat. Bila ada orang sebarkan benda salah, kita boleh detect dan tahu. Takde la melulu je terima sesuatu sebaran tu.

Jangan mudah terpedaya dengan tipu muslihat orang ni. Banyak cara musuh nak jatuhkan Islam tu sendiri. Lagi-lagi kat laman sosial. Bersepah pages yang kononnya sebarkan hadis-hadis yang sahih tapi kita taktahu kesahihahnnya macam ni. Siasat dulu kebenarannya, baru la kita boleh follow :)


Kat atas ni salah satu hadis palsu. Saya ambil dari wall facebook kakak naqibah saya. Bila baca hadis palsu ni papppp! macam kena tampar. If kita taktahu ni hadis palsu dan kita pegang hadis ni, macam mana? Allahu. Taktahu nak cakap macam mana.

Jangan dibaca dan disebarkan hadis palsu fadhilat solat tarawih setiap malam, nanti kita termasuk dalam golongan yang berdusta ke atas Nabi SAW yang dilarang keras oleh Baginda SAW.

Kesimpulannya, jangan cepat percaya ye dengan sebaran yang ada. Siasat dulu betul atau tidak.

#Selamat berbuka kalian :)



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak 1434H


Lupa nak mention, disebabkan saya berpuasa di Kelantan (cakap macam pernah je puasa kat luar Kelantan. Kihkih.) saya letak waktu berbuka puasa dan imsak untuk zon-zon di negeri Kelantan.

Negeri-negeri lain boleh rujuk SINI ^_^

ZON 1 : Jajahan Kota Bharu, Bachok, Pasir Puteh, Tumpat, Pasir Mas, Tanah Merah, Machang, Kuala Krai dan Gua Musang (Daerah Chiku)

ZON 2  : Jajahan Jeli, Gua Musang (Daerah Galas dan Bertam) Dan Jajahan kecil Lojing
Klik untuk tumbesaran :)

Apa khabar Ramadhan pertama hari ni ini? :)
Moga iman semakin bertambah dan terus diberi kekuatan oleh Allah dalam beramal. InshaAllah.

Jadi, selamat berpuasa, selamat berbuka puasa dan selamat bersahur. Moga Ramadhan tahun ini Ramadhan yang terbaik, dan yang lebih baik dari sebelumnya. Ameen :)





Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Tuesday, June 18, 2013

Awkward


Awkward.

Allah tahu apa yang terbaik buat kita. Mungkin ini ujian untuk kita. Mungkin ini juga peringatan dari Allah buat kita agar menjaga batas pergaulan kita.

Tak, saya tak salahkan awak. Ini juga salah saya.

Sedih, marah, malu, segan. Semua bercampur aduk. Maafkan saya ye.

Mungkin ini masanya untuk kita betulkan segalanya. Betulkan apa yang tak betul di mata orang lain. Betulkan apa yang tak kena di mata orang lain. Dan ini juga mungkin permulaan kepada satu pengakhiran.

Banyak perkara yang saya nak kongsi dengan awak. Something happened. Baru je berlaku. Saya nak kongsi dengan awak sebab saya tahu awak sahabat yang sangat memahami. Tapi saya tak boleh. Maafkan saya.

Maafkan salah silap saya ye.



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Friday, June 14, 2013

Al-Kahfi


"Jadi-jadi la tu....!!"
Mata tak beralih dari skrin telefon.
"Cukup-cukup la tu dok melekat je tangan dengan mata tu kat phone, weh! Lama sangat dah tu!"
Mata masih juga tak berganjak.Mulut masih juga tak menjawab.Hujung ibu jari meneruskan scrolling di atas skrin.
"Cuba la produktif sikit!"
Scrolling terhenti.Nafas panjang dihela.Angkat muka. "Bro, aku tengah baca Kahfi ni.Do you mind?"
Antara effect lempang bisu atau bunyi cengkerik, boleh pilih salah satu.
Hujung ibu jari masih menanda bacaan di skrin telefon. "Kau dah?"
Moral : Kalau nak tempelak, agak-agak.
May Allah bless.

Copy and paste dari Hlovate.


It's Jumaah. The mubarak day. Let's do the sunnah :)

#Anda dah Al-Kahfi?



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Sunday, June 9, 2013

Dengan Lafaz Bismillah



Bismillah..

Saya mulakan impian saya tu bulan lepas. Alhamdulillah hampir sebulan dah. Alhamdulillah ada sahabat yang sentiasa bagi saya sokongan untuk meneruskan impian tu. Alhamdulillah syukur saya punyai sahabat yang terbaik. Yang mana sebelum ni saya sendiri tak terfikir dia akan sokong impian saya ni. Alhamdulillah.

Sehabis daya saya sorok dari pengetahuan dia. Tapi sejauh mana boleh sorok kan. Dia tahu juga. Paling saya terharu, dia sms saya dan cakap "Aim cantik dengan imej sekarang. Alhamdulillah. Tahniah dan semoga berterusan. Saya bangga dengan awak."

Okeyy, sangat terharu. Serius, memang tak tipu sangat terharu bila dia cakap macam tu.

Dia memang terkejut tapi dia bangga sebab saya mampu realisasikan impian sendiri. Alhamdulillah. Semuanya dengan izin Allah.

Walaupun mak ayah tak izinkan, tapi Allah hadirkan sahabat-sahabat yang sangat memahami dan sentiasa menyokong.

Setiap masa saya berdoa supaya dilembutkan hati mak dan ayah saya. Restu mereka amat saya perlukan. Moga satu hari nanti Allah lembutkan hati mereka, inshaAllah.

Moga Allah permudahkan jalan buat saya.

Moga Allah tabahkan hati menghadapi dugaan yang mendatang.

Ameen.



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Friday, June 7, 2013

Raef - It's Jumuah [Friday]





5 Am waking up for Fajr,
Got to make Wudu',
Got to pray my sunnah,
Got to clip my nails,
Looking outside the sun is rising up in the sky,

Everybody's rushing ,
Got to get down to the masjid,
Got to say Salaam to the Imaam..

Sitting in the first saff,
Chilling in the back saff,
Got to make my mind up ,
Do what the prophet did ,

It's jummah, Jummah!
Got to make dhikir on Jummah ,
everybody's looking forward to his mercy, mercy ..
JUMMAH, JUMMAH!!

Got to make dhikir on Jummah,
Everybody's looking forward to the fajr,
Miswaking, Miswaking! Yeah! Miswaking, Miswaking! wow.

Pray , Pray ,Pray ,Pray
Got to read Surat Al-Kahf

12 : 45 the man's on the mimbar,
talking like '' Fiqh Az-Zakat '
They whispering,chatting,from the crowd
Don't they know that it's haraam..

I stand up,you stand up,
Prayers about to start'
Qad qaamat as-salaah 'foot to foot,shoulder to shoulder, 
just don't step on me!
Sitting in the first saff,
Chilling in the back saff,
Got to make my mind up ,
Do what the prophet did ,

It's jummah, Jummah!
Got to make dhikir on Jummah ,
everybody's looking forward to his mercy, mercy ..
JUMMAH, JUMMAH!!

Got to make dhikir on Jummah,
Everybody's looking forward to the fajr,
Miswaking, Miswaking! Yeah! 
Miswaking, Miswaking! wow.

Pray , Pray ,Pray ,Pray
Got to read Surat Al-Kahf

It's jummah, Jummah!
Got to make dhikir on Jummah ,
everybody's looking forward to his mercy, mercy ..
JUMMAH, JUMMAH!!

Got to make dhikir on Jummah,
Everybody's looking forward to his mercy..

#Orang lain taknak berubah tak apa. Ada masa dia akan berubah juga. Yang penting kita sendiri jangan terikut-ikut dengan dia. Bukan semua boleh terima cara kita.



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Wednesday, June 5, 2013

Baraka Allahu Lakuma


Baraka Allahu Lakuma

بارك الله لكما وبارك عليكما وجمع بينكما في خير
"Tuhan memberkati bagi anda dan memberkati kalian berdua dan menghimpun dalam kebaikan."




8 pasangan diijab kabulkan dalam satu malam. Ohh sangat la tak best. Tok kadi pun cakap slow je sampaikan pengantin sendiri tak dengar. Wuwuwu.

Mabruk alaika! :)




Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Saturday, May 25, 2013

Tudung Mesir Bidang 60


INI POST MELEKAT. UNTUK ENTRY LAIN, SILA SKROLL KE BAWAH :)

Sebelum ni ada yang mengadu tudung kat pasaran kebanyakannya kecil dan jarang. Kadang ada yang besar tapi keadaan material tu sendiri tak memuaskan hati. Bagi muslimah itu semestinya tak bagus kan.

Alhamdulillah.

Dengan tudung mesir bidang 60 masalah inshaAllah akan selesai. Tudung ni sangat selesa untuk dipakai. Semua orang boleh pakai :)

Kat bawah ni antara contoh warna tudung yang ada. Jum, tengok-tengok kot ada yang berkenan.

Photo may llightly different from actual item in terms of color due to the lighting during photo shooting.

Lagi warna yang ada DI SINI

Antara kelebihan tudung ini :


- Tidak jarang
- Tebal
- Tidak panas
- Mudah dibentuk
- Tidak mudah berterbangan
- Diimport dari mesir
- Kain keras
- Ada corak yang simple dan menarik
- Anda masih mampu menutup aurat dengan tudung yang berbidang 60’ ini
- Harganya juga berpatutan


Tudung ni tak berjahit tepi lagi. Ada yang bertanya boleh tak nak potong bagi kecil sikit. Boleh je. Semuanya terpulang pada diri sendiri. Jadi, kalau awak nak adjust bagi kecik sikit sesuai dengan ketinggian. Itu lah fungsinya tak berjahit tepi lagi.


Harga sehelai RM25
Beli banyak harga boleh runding :)

Jadi, jika ada yang berminat boleh PM saya di DI SINI. ^_^



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)