Blog Si Bakal Doktor

Wednesday, December 17, 2014

Sweet Moment
Anak buah saya selalu bertanya itu ini pasal niqab. Tiap kali jumpa mesti dia tanya. Mulut tu bila dah bercakap memang susah nak berhenti.  Tapi ada satu kejadian yang bagi saya tersangat lah sweet. Dia tahu saya takkan buka niqab di hadapan lelaki selain keluarga (moga-moga saya terus diberi kekuatan untuk istiqamah). Itu pun lepas jenuh saya explain sebab saya pakai. Huhu.

Minggu lepas balik kampung sebab pakcik, adik mak meninggal (Al-Fatihah untuk arwah). Sepanjang kat kampung, anak buah saya tu perasan saya tetap macam tu. Ada ketika saya buka niqab tu. Dan tanpa saya sedar orang datang melawat datang. Anak buah saya tu terus cakap “maksu, ada orang datang, cepat pakai niqab tu.” 

Aaaa comel sangat awak along ^_^ Tiap kali ada orang datang, dia la tukang pantau. Dia lah tukang peringat untuk saya. Dia dah jadi bestfriend saya. Dia faham apa yang patut dia buat. Anak-anak buah lain pun dah mula faham. Allahu T_T

Terharu sangat dengan penerimaan budak-budak comel tu. Anak-anak kecil tu boleh faham pabila saya terangkan. Sesetengah anak-anak kecil takut akan niqabis ni, tapi anak-anak buah saya alhamdulillah tak takut langsung. Cuma si kecil dua orang tu suka tarik-tarik kain niqab tu. Mungkin dorang pelik kenapa maksu macam tu. Hihi. 

Kadang-kadang, bercakap dengan anak kecil lebih mudah daripada bercakap dengan orang dewasa ni. Kadang-kadang, orang dewasa hanya dewasa pada umur , bukan pada pemikiran.Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

3 125 tapak kaki:

Adilah Arshad said...

hahaha kenapa comel sangat. maksu maksu pakai niqab :p maksu dia busy lagi ke sekarang? :)

Ain Norainsyah said...

Salam alayk kak. May Allah bless you with iman and taqwa.

Mujahadah itu pahit tapi hasilnya manis, insyaAllah.

Semoga Allah beri kekuatan untuk terus beristiqamah.

:))

Puteri Beribiru said...

assalammualaikum aim..lama akak tak singgah blog aim..
rupanya sekarang aim dah pakai niqab ye..
alhamdulillah..semoga istiqomah dik..
take care =)