Blog Si Bakal Doktor

Thursday, October 30, 2014

Cukuplah


Dah lama saya perhatikan.
Tapi saya senyap.
Nak tengok sejauh mana dia mampu buat.
Ternyata, dia hanya hebat di alam maya.
Tak pernah luahkan apabila saya di hadapan dia.
Betul, dia tak pernah tulis nama.
Tapi hanya orang buta saja taktahu maksud di sebalik tulisan dia tu.

Sungguh,
terasa hati,
sakit hati,
kecewa,
geram,
marah,
semua bercampur aduk.

Tak boleh ke berterus terang di hadapan saya?
Nak semua orang tahu?
Nak semua orang anggap 'dia' dalam tulisan tu jahat?
Nak semua orang anggap 'dia' tu tak berperikemanusiaan?

Please. Tolong.
Percayakan saya.
Bila saya cakap saya tak buat, maknanya saya TAK PERNAH BUAT.


Dekat facebook memang tak nampak pun.
Cuba dekat blogspot.
Saya baca.
Saya terasa walaupun saya tak buat.
Saya tak buat tapi orang still salahkan saya.
Agaknya kalau betul saya buat, apa jadi?

Nasihat saya,
Percayakan diri dan percayakan 'pihak' sana.
Jangan terlalu berprasangka.
Lama kelamaan, sesiapa pun akan bosan.
Jangan terlalu mendesak.
Jangan terlalu memaksa.
Jangan terlalu mengawal.
Fahami keadaan orang lain.
Fahami situasi orang lain.

Setiap orang lain situasi dan lain caranya.

Nak lagi baik, lepaskan segalanya.
Tak ada untung pun apa yang ada sekarang.
Kembali kepadaNya.
Dia lebih mengetahui.
Dia yang lebih hebat merancang.

Sehebat mana pun kita merancang,
Dia yang menentukan segalanya.
Bila Dia kata jadi, maka jadilah.
Yakinlah padaNya.
InshaAllah, hidup lebih tenang dan tenteram.

Jangan terlalu yakin dengan apa yang ada sekarang.
Jangan memandang enteng pada orang lain.
Ingat, di atas sana memandang anda.

Jangan semudahnya menuduh orang yang bukan-bukan.
Never assume. Ask.
Come, ask me. You have my number.
You know how, when, and where to find me.


Let fate fares you better, ukhti.

Biidznillah.



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Wednesday, October 29, 2014

Macam-Macam Ragam



Dua tiga minggu ni kerjanya hanya collection data. Sepanjang buat collection ni, macam-macam ragam respondents saya dapat. Ada yang komen itu ini, ada yang tak puas hati dengan soalan-soalan dalam questionnaire tu, yang marah-marah pun ada. Saya mampu gelak saja depan PC ni :)

Pilihan apa lagi yang ada kan? Nak terangkan sebab guna cara (method) itu ini, sampai ke sudah mereka tak akan faham. Jadi, jalan selamat cakap terima kasih. Nak jawab ke tidak, tu terpulang kepada respondent. Saya sebagai reseacher tak boleh nak paksa orang jawab.

Sampai satu tahap, ada respondent ni ajar saya balik kena buat itu ini. Haha. Tengok latar belakang, bukan dari kalangan statisticians. Senyum dan cakap terima kasih saja :)

Betul la kata pensyarah. Nak jadi seorang ahli perangkaan bukannya senang =.='

Minggu depan dah kena mula buat analisis data. This is my favourite part! :D





Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Kekeliruan Dalam Ikhtilat?





Post kali ini tentang satu isu besar dan ramai yang lemah dan gagal memahaminya dengan baik, hatta seorang yang ikut tarbiah sekalipun. Ia adalah isu IKHTILAT. Satu isu yang telah berjaya membolak-balikkan hati segelintir daie, isu yang telah berjaya mkenghacurkan dan memerangkap hati sesetengah orang yang ikut tarbiah.
 
Saya pernah bersembang dengan ramai orang, apabila mereka luahkan masalah mereka, kebanyakannya rasa terseksa dan terperangkap dengan dosa ikhtilat ni. Ada yang langsung tak rasa ikhtilat ni salah dengan beberapa alasan yang sangat tak berlandaskan syarak tapi akal. Ada yang tahu akan bahayanya ikhtilat, namun akibat nafsu yang membuak-buak, dia “cair” dan berjinak-jinak dengan ikhtilat. Ada yang sudah terjebak dengan ikhtilat dan telah merasai betapa SEKSANYA bila terperangkap dalam ikhtilat, dan jiwanya meronta-ronta untuk BEBAS dari penjara dosa ikhtilat ini.
 
Oleh sebab itu, post ini di tulis. Dengan harapan isu ini di fahami dengan jelas. Dengan harapan, kita BEBAS dari penjara dosa. Dengan harapan, kita akan lebih laju dalam tarbiah dan dakwah setelah kita terlepas dari ikhtilat ini. Bagi memusnahkan kekeliruan akan isu ini, saya akan bahagikan penulisan ini pada:
 
1)Benda ASAS dalam ikhtilat yang perlu di fahami.
2)Faktor tewas dalam ikhtilat
3)Kekeliruan dan penyelasaian dalam ikhtilat.
 
Dengan nama Allah, saya mulakan huraian ini. Dengan penuh harapan padamu, ya Allah, kurniakan kefahaman pada kami.


BENDA ASAS DALAM IKHTILAT YANG PERLU DI FAHAMI

Awalnya, saya nak sentuh tentang apa itu ikhtilat. Ikhtilat ni kalau nak mudah faham, ia adalah pergaulan antara laki dan perempuan. saya rasa semua tahu. Ok, jom kita terjah satu-satu penerangan:
 
a)HUKUM
 
Hukum asal ikhtilat adalah haram. Harus andai berlaku beberapa situasi iaitu:
-Dhorurat
-Hajat
-Dakwah
 
Cerita bab hukumnya, semua benda yang hukum asalnya HARAM, amat perlu di telitikan. Contoh mudah, makan babi. Hukum asal haram. Harus andai dalam keadaan dhorurat. Maka ketika itu, boleh makan babi CUKUP hanya untuk menghilangkan dhorurat. Andai lebih-lebih, maka hukumnya kembali kepada asal, iaitu HARAM.
 
Begitu juga dalam ikhtilat misalnya, contoh untuk DHORUROT ialah nak selamatkan nyawa di hospital. Sometime doctor laki terpaksa buka sebahagian aurat perempuan misalnya. Maka di haruskan. Namun, andai doctor tu lebih-lebih, dengan buka tempat yang taka da kena mengena, maka HARAM. Banyak lagi contoh lain.
 
Kalau untuk HAJAT, contoh simple ialah belajar. Perhubungan untuk tujuan belajar, Tanya soalan-soalan, bersifat ilmiah, maka di benarkan. Tapi kalau start sembang just Tanya khabar dan lain-lain yang taka da kena mengena dengan hajat, maka hukumnya kembali keapda asal, HARAM.
 
Kalau untuk DAKWAH, agak panjang perbahasannya. Contohnya kalau nak buat meeting yang sangat penting dan memerlukan perkumpulan lelaki dan perempuan. Maka boleh, namun perlu mematuhi segala syarat yang telah di gariskan. Apa syarat-syaratnya? Nanti kita masuk.


b)Kenapa ikhtilat HARAM?
 
Kerana ia menghampiri zina. Simple. Dosa yang besar bermula dari dosa yang kecil. Ramai orang yang mati dengan nyamuk aedeis berbanding kena makan buaya. Ramai orang yang hancur akibat dosa kecil berbanding dosa besar. Segala perkara haram, dan perkara yang membuatkan kita akan terjebak untuk melakukan perkara haram, maka hukumnya juga haram!


Allah bagi amaran, jangan hampiri zina. Apakah jalan-jalan yang membuatkan kita menghampiri zina dan akhirnya berzina? Bermula dengan pandang, senyum, bagi salam, bersembang, membuat perjanjian untuk berjumpa, kemudian berjumpa, berzina dan akhirnya masuk neraka! Kesemua ini adalah jalan zina, dan haram.


Nak hurai panjang-panjang, lepas ni, time masuk part “kekeliruan dan penyelesaian”.
 
 
FAKTOR TEWAS DALAM IKHTILAT  


Ramai orang sekarang, apabila bertanya hukum, mereka usaha untuk dapatkan hukum yang membenarkan dosa mereka. Contohnya ikhtilat. Hukumnya haram. Tapi bila dengar ikhtilat akan jadi HARUS bila berlaku beberapa situasi, terus dia gembira sakan dengan ikhtilatnya tanpa melihat situasi. Atas alasan harus. Ingat wahai kawan, ianya harus andai:
 
1)Kita terjebak pada 3 situasi, iaitu dhorurat, hajat dan dakwah.
2)Andai kita mematuhi SYARAT-SYARAT dan tidak berlebih-lebih.
 
Tapi hari ni, kita tak pandang syarat. Tak rasa bersalah, bahkan rasa dosa yang kita buat tu betul dan tak dosa, menganggap orang yang mematuhi syarat-syarat itu sebagai SYADID, dan lain-lain. Apakah ini?
 
Ingat, kita harus menilai sesuatu berlandaskan syariat, bukan akal kita. Yang kita rasa betul dan selesa untuk kita, kita buat, walaupun ia melanggar syariat. Apakah ini? Check balik diri, ada tidak nafsu kita main peranan ketika kita menggunakan akal dan cita rasa kita dalam membenarkan apa yang kita buat?





KEKELIRUAN DAN PENYELESAIAN DALAM IKHTILAT
Kekeliruan ni banyak. Kalau saya nak rungkaikan segala kekeliruan dan bagi penyelesaian, sangat lenguh jari nak type. Hakikatnya, kalau kita dah faham benda basic yang saya dah hurai kat atas tadi tu, segala kekeliruan boleh settle. Tapi, saya just nak kemukan beberapa kekeliruan yang famaous.
 
a)”Kitorang kawan je. Bukan bercinta pun”
   “Kitorang nak eratkan ukhwah. Ukhwah tu penting!”
  “Kitorang just sembang-sembang biasa je. Tanya kerja rumah. Penting!”
  “Kitorang bukannya zina pun…”
 
Kalau orang yang bagi alasan macam ni untuk membenarkan dosa yang diorang buat, check balik, adakah kawan dengan berlainan jantina ni dhorurat yang kalau tak buat, kita mati, atau hajat, yang mana sampai perlu berkawan. Bab belajar sama-sama misalnya, selagi boleh sesame jantina, maka utamakan yang sesame jantina.Ana ada kawan, dia kata:


“Ush, tak boleh kot study group tanpa perempuan. Bila ada perempuan baru semangat.”
“Perempuan biasanya pandai, aku biasa rujuk dekat perempuan. Sebab tu penting study group laki perempuan…”


 
Dan lain-lain. Apakah? Pertama, saya nak nyatakan. Betulkah mesej atau persembangan korang time tu hanya menyentuh bab belajar? Kalau korang selitkan sembang-sembang biasa, siap ada “hehe”,smiling-smiling, Tanya-tanya khabar dan lain-lain, itu bukan belajar beb. Itu ikhtilat!
 
Mustahil andai kita berurusan dengan berlainan jantina atas alasan kawan misalnya, tidak mengganggu hati kita. Akhirnya, sedar tak sedar, kita rasa seronok bila sembang berlainan jantina, rasa “semacam”, rasa gembira. Hakikatnya, itulah nafsu. Selagi boleh berhubung sesame jantina, maka utamakan yang sesama jantina!
 
Saya ulang:” Selagi boleh berhubung sesama jantina, maka utamakan yang sesama jantina!”
 
Selagi boleh belajar dengan sesama jantina, selagi boleh Tanya pasal homework sesama jantina, maka buat! Kalau tak, memang hukumnya kembali haram. Kawan? Kawan sesama jantina kita pun kita tak settle, ada gaduh-gaduh dan sebagainya, buat apa sibuk-sibuk nak kawan berlainan jantina wahai kawanku yang hensem lagi smart? Kitorang bukan zina pun? Itulah jalan zina. Harap maklum.
 
Ukhwah? Bab ni saya suka untuk hurai. Apa hukum berukhwah dengan berlainan jantina? Baca ni betul-betul dan fahami. Sebelum saya yang hina ni menjawab soalan ni, saya beritahu kenapa saya timbulkan persoalan di atas. Ia adalah kerana saya Nampak, ramai yang “melonggarkan” ikhtilat ini atas dasar:”kami hanya berukhwah!”.Maka, yang terjadi, sesama ikhwah dan akhwat, mereka bertanya khabar, sembang-sembang  kosong dan lain-lain.
 
Sebelum saya jawab soalan “adakah ukhwah di kalangan lelaki dan perempan?”,suka saya untuk bertanya:”Apakah makna ukhwah??”Adakah ukhwah bererti tidak bergaduh, mesra sesama orang yang berukhwah ,mengambil berat satu sama lain dan lain-lain?
 
Kalau itulah ukhwah, nescaya mat rempit dan geng-geng ganster juga berukhwah. mereka sangat ambil berat sesama mereka, mesra dan tolong menolong. ada mat rempit, jiran saya, meninggal dan kawan-kawan rempitnya yang lain menangis dan sedih dengan kematian kawan rempitnya. adakah itu bermakna mereka berukhwah?
 
Jawapannya:TIDAK.
 
Eh?abis tu, ukhwah tu apa?!
 
Suka ana bagi erti ukhwah yg di ta’rifkan oleh imam hasan albanna,dalam risalah ta’lim:
 
“Ukhwah yang saya maksudkan ialah hati-hati dan roh-roh di hubungkan dengan ikatan akidah. akidah adalah hubungan yg paling ampuh dan berharga. persaudaraaan adalah saudara iman dan perpecahan adalah saudara kufur.
 
Kekuatan yg pertama adalah kekuatan perpaduan. Perpaduan takkan wujud tanpa kasih sayang. Rasa kasih sayang yg paling rendah ialah berlapang dada dan yg paling tinggi ialah mengutamakan orang lain.
 
(surah alhasyr:9)
 
Saudara yg jujur akan merasakan saudara-saudaranya lebih utama dari dirinya sendiri kerana segala hidupnya bersama mereka. sedangkan mereka,kita tak bersamanya akan bersama dgn org lain.serigala hanya akan menerkam kambing yg bersendirian.org mukmin dgn mukmin yg lain ibarat bangunan dan mereka perkuatkan antara satu sama lain.
 
(attaubah:71)
 
Inilah yg sepatutnya kita lakukan….”
 
(IMAM HASAN ALBANNA)
 
Melalui takrifan ini,maybe tak cukup faham. Nak lagi faham,rujuk buku “nazarat fi risalah ta’lim”,yang menghuraikan  takrifan ukhwah dari hasan albanna.Katanya:”Ukhwah hanya akan di rasai oleh mereka2 yang berjuang dan berdakwah….”
 
Kembali kepada soalan di atas: soalan “adakah ukhwah di kalangan lelaki dan perempan?”.Bagi saya, jawapannya adalah:YA.UKHWAH ANTARA LELAKI DAN WANITA ADALAH WAJIB. Namun,seperti yang saya hurai tadi, ukhwah bukanlah bereti mesra, galak, bersuka ria dan lain-lain. Ukhwah adalah bersatu demi menguatkan islam. Allah hanya akan redha dengan ukhwah yang mana, hasil dari ukhwah tersebut, islam bangkit!


Yang korang kononnya "ukhwah" laki perempuan, islam makin hancur ke makin bangkit?! Bahkan, korang sebenarnya guna alasan agama untuk kepentingan nafsu!
 
Bererti di sini, realiti yg berlaku di kalangan ramai di kalangan kita, bagi saya, ia bukanlah ukhwah.Tetapi ia adalah IKHTILAT!
 
b)Dakwah berlainan jantina?
 
Awalnya saya nak Tanya. Dakwah sesama jantina dah settle belum? Berapa ramai dah kita jadi asbab kawan sejantina kita berubah dan ikut tarbiah dan dakwah? Kalau dakwah sesama jantina pun tak settle, buat apa nak sibuk-sibuk nak dakwah jantina lain? Sometime, sembang-sembang atas alasan dakwah kononnya, padahal time sembang, gelak-gelak, senyum-senyum, pandang-pandang, gurau senda dan lain-lain. Apakah ini?
 
Kalau bab dakwah ni, yang ana nak tekankan adalah isu yang memerlukan “meeting” atau mesyuarat. Ulama’ berpendapat, tiada masalah untuk mengadakan meeting andai ia betul-betul penting. Tetap ada syaratnya. Kalau tak patuhi syarat, macam yang ana hurai kat atas tadi, hukumnya kembali HARAM.Syaratnya ialah:
 
1. Pertemuan dan kerjasama itu hendaklah dalam suasana serius
2. menahan pandangan
3. menghindari berjabat tangan
4. mengenakan pakaian yg menepati syari’at (tutup aurat sempurna)
5. tidak bersesakan dan elok jika ada pemisahan
6. menghindari khulwah (berdua-duaan di tempat sunyi), namun boleh jika:
a. khulwah di kawasan awam yg ada orang ramai
b. beberapa lelaki dengan seorang perempuan
c. seorang lelaki dengan beberapa perempuan..
 7. tidak terlalu lama dan berulang
8. menghindari tempat yg mencurigai
9. menjauhi perbuatan dosa
 
Syarat khusus wanita jika keluar mengadakan pertemuan dengan lelaki:
 
1. jika bercakap tidak menggunakan bahasa yg lunak dan gaya yg menggoda
2. berjalan dengan sopan dan tertib
3. elakkan pergerakan yg manja dan menggoda
4. tidak memakai parfum/pewangi
5. serius dlm berbicara
 
Persoalannya, sejauh mana kita patuhi syarat ni? Fikir-fikirkan.
 
*****

Saya kalau boleh nak hurai pelbagai lagi kekeliruan. Tapi saya yakin, bila kita fahami dan dalami betul-betul tentang hukum asas ikhtilat ni, kita dah boleh faham seluruhnya dan hilang segala kekeliruan. Sometime, kita jadi keliru, bila kita menurut sangat nafsu kita dengan nak membenarkan dosa kita. Ingat, ikut nilaian syarak. Bukan akal dan apa yang kita suka.
 
Ada orang kata, orang yang ikut tarbiah ni SYADID sangat bab ikhtilat ni. Saya jawab simple:


”Hari ini, orang yang mengamalkan agama mengikut syarak di anggap syadid. Orang yang melonggarkan agama di anggap benar…”
 
Check diri. Sebab sangat ramai orang yang hancur lantaran terjebak dengan ikhtilat. Ya, awal-awal atas alasan kawan, atas alasan “kami akan kahwin”, atas alasan belajar, atas alasan dakwah tapi sebenarnya gerun, dan pelbagai alasan. 
 
Rujuk sirah Arrasul. Hayati kisah Aisyah. Teladani tabiin.


Boleh rujuk di sini:
http://www.tarbiahsentap.com/2013/08/kekeliruan-dalam-ikhtilat.html

 



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Tuesday, October 28, 2014

A STUDY ON FACTORS THAT INFLUENCING FOREIGN LANGUAGE CLASS ANXIETY (FLCA) AMONG UNIVERSITY STUDENTS.



Mr. / Mrs. / Miss

You are invited to participate in a study on factors that influencing Foreign Language Class Anxiety (FLCA) among university students. The results of this study will be utilized for completion for my bachelor degree. Your sincere cooperation is crucial in determining the success of this study.  Thank you for your time and your cooperation.

Anda dijemput untuk menyertai  kajian yang sedang dijalankan terhadap faktor yang mempengaruhi kebimbangan terhadap kelas bahasa asing dalam kalangan pelajar universiti.  Keputusan kajian ini akan digunakan untuk melengkapkan ijazah sarjana muda saya. Kerjasama anda adalah penentu kepada kejayaan dalam menjayakan kajian ini. Terima kasih atas masa dan kerjasama anda.

Sincerely,
NORAIM BINTI ISMAIL
BSc. (Statistics) (UiTM)

Please click the link below to answer the questions:

https://docs.google.com/forms/d/1Sk2mu3ExP1pQ4MU9-Gj_hL0D2pzlHYVZmQVR-Chdg1k/viewform?usp=send_form



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Baru Ku Sedar




Baru ku sedarrrrrrr maksud di sebalik semuaaaaaaa ini =.='

Fine. Saya memang slow hal-hal gini. Patutlah budak bertuah sorang tu selalu cakap saya lambat tangkap maksud orang. Haha. Maafin saya ye.

Belum tentu apa yang kita inginkan baik untuk kita. Boleh jadi yang tak di suka tu lah yang terbaik. No one knows!



May Allah bless you.


And


Let fate fares you better~



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)

Sunday, October 12, 2014

Syukur 'Ala Nikmat


Ola oktober!

Minggu ni dah masuk minggu keenam praktikal. 7 minggu lagi berbaki. Minggu lepas advisor dari UiTM datang melawat dan seterusnya meluluskan proposal untuk thesis. Alhamdulillah thumma alhamdulillah. Allah mudahkan segalanya :)

Mula-mula keluar list name untuk advisor, terduduk tengok dapat advisor lelaki. Means lecturer LELAKI. Saya tak pernah tahu akan kewujudannya di UiTM sehingga la hari tu. Dalam hati "ohhh jeng! Macam mane nak communicate dengan lecturer lelaki."

Tapi tak lama sebab hati terus di sapa dengan sepotong ayat ni:

"..boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ianya amat baik bagimu. Dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal ianya amat buruk bagimu. Dan ingatlah, Allah jualah Yang Mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya" [2:216]

Debushh! Macam kena satu tamparan pabila disapa dengan ayat ini. Reti bersyukur tak Aim?! Ada hikmahnya dapat advisor lelaki tu. Bersangka baik dengan Allah.

Dah tenang sikit terus contact lecturer tu. Dalam masa dua minggu sir terus decide nak dapt melawat. Gelabah tahap tak ingat dah. Sebab?

1. Proposal memang tak siap lagi (masa sir bagitahu nak datang)
2. Niqab. (UiTM memang tak benarkan niqab. Tapi organisasi benarkan)

Semua cakap relaks je. InshaAllah takde apa-apa kot jadi. Dan hari kejadian. Allahuakbar! Alhamdulillah. Alhamdulillah! Alhamdulillah! Ini hikmahnya. Ringkasnya, sir cakap "hari viva nanti, awak pakai je pegi uitm. Kalau pakgad sekat awak, cakap saya yg bagi arahan. Saya bertanggungjawab." Allahu :'(


Terharu ade orang faham dengan jalan yang kita pilih. Cakap punya cakap rupanya isteri sir tu pun berniqab, adik-beradik isteri dia berniqab jugak.Sebab itulah dia faham perasaan kami. Kena kuatkan dan kentalkan hati nak buat macam tu.

Alhamdulillah. Allah dah bagi banyak perkara yang menggembirakan saya. Allah atur yang baik-baik saja. Seharusnya belajar bersyukur dan jika ade ujian yang datang, tu tandanya Allah sayang kita. Dan Allah rindu nak dengar rintihan kita.

Wallahualam.



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Sila Datang Lagi :)